Tuin

Jouw Houten Huis of Blokhut Bouwen met Pineca: 4 Tips en Tricks

Jouw Houten Huis of Blokhut Bouwen met Pineca: 4 Tips en Tricks
Een blokhut heeft de voorbije jaren aan veel populariteit gewonnen. Dit is omdat men inziet dat een houten huis voor meer gebruikt kan worden dan alleen maar voor het opslaan van tuinaccessoires. Tegenwoordig worden blokhutten namelijk ingericht als tweede woonkamer, thuiskantoor, man-cave en nog zoveel meer! Er zijn tal van doeleinden waarvoor een blokhut kan dienen en ben je daarom van plan om er zelf eentje te installeren of om er te laten bouwen? Dan is het belangrijk dat je onderstaande vier tips en tricks doorneemt, want die helpen je met het (laten) bouwen van jouw perfecte houten woning of blokhut.

Maak van tevoren een kostenberekening

Het is belangrijk om, voordat je jouw blokhut aankoopt op Pineca.nl, van tevoren een kostenberekening op te stellen. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel je wil uitgeven aan het gebruikte hout. Hoewel hout nog steeds goedkoper is dan andere bouwmaterialen, kan het prijskaartje hoger oplopen omdat je meer hout nodig hebt voor het bouwen van een complete constructie. Omwille hiervan zul je misschien opteren voor een goedkope houtsoort, maar dat raden wij af. Als je goedkoop hout gebruikt kan het voorvallen dat jouw blokhut niet lang bestand blijft tegen de weersomstandigheden en dat het hout zal beginnen te rotten. Om dit te vermijden, moet je investeren in een duurdere houtsoort van hoge kwaliteit. Dat hout zal aanzienlijk meer kosten, maar omwille van de flexibiliteit en duurzaamheid ervan bespaar je op lange termijn toch geld.

Gebruik hoogwaardige isolatie

Omdat hout niet de best isolerende werking heeft, moet je jouw blokhut ook voorzien van hoogwaardige isolatie. Zo kun je niet alleen de buitentemperatuur gemakkelijker regelen, maar ook geld besparen en jouw energiekosten verlagen. Dit is omdat isolatie warmte vasthoudt in de winter en in de zomer jouw blokhut koel houdt waardoor jouw verwarming of airco minder moet aanstaan. Om jouw houten constructie om te toveren tot een van de energiezuinigste huizen ter wereld, moet je isolatie aanbrengen tussen de buitenste gevelbekleding en binnenmuur. Hiermee voorkom je energielekken, verminder je de uitstoot van kooldioxide en behoud je het comfortniveau in jouw woning. Denk er dus zeker aan om isolatie van topkwaliteit in jouw bouwplan en budget op te nemen.

Bepaal of je vloerverwarming wenst of niet

Sommige huiseigenaren zien vloerverwarming als een onnodige luxe, maar toch moet je eens nadenken over het plaatsen van een vloerverwarming. Zo'n verwarming zorgt niet alleen voor een warm gevoel, maar voegt ook waarde toe aan jouw houten woning en verkleint het risico op vloerschade, zeker als je te maken hebt met extreme weersomstandigheden.

Denk na over het interieurdesign

Eens je de buitenkant en de structuur van jouw houten woning bepaald hebt, moet je nadenken over het interieurdesign van de blokhut. Een thuiskantoor zal namelijk anders ingericht moeten worden dan bijvoorbeeld een entertainmentkamer of slaapkamer. Welke functie jouw blokhut ook zal hebben, het is belangrijk om even stil te staan bij deze belangrijke aspecten:

  • De kleur: We raden aan om maximaal twee kleuren per kamer te kiezen, want anders kan het interieur overdonderend overkomen.
  • De verlichting: Verlichting is de perfecte manier om meer gezelligheid toe te voegen aan jouw houten constructie. Als je een thuiskantoor gaat inrichten, moet je veel armaturen gebruiken of tal van ramen plaatsen voor natuurlijk daglicht, en als je een slaapkamer of badkamer ontwerpt, moet je dimbare lichten kiezen voor een gezellige vibe.
  • De meubels: Check of de meubels de juiste maat hebben en of je niet te veel meubels hebt staan in jouw blokhut, want anders ziet het geheel er te chaotisch uit. Als je jouw thuiskantoor op deze manier gaat inrichten, moet je opteren voor een goede bureaustoel en bijbehorend bureau.
  • De accessoires: Van zachte vloerkleden tot prachtige houten boekenkasten en van verschillende kaders voor aan de muur tot ultra-zachte kussens, je kunt het allemaal gebruiken, op voorwaarde dat je het aantal accessoires beperkt houdt voor een overzichtelijk en mooi resultaat.

Ook interessant