Duurzaam Bouwen

Joods Museum in Berlijn wil energieverbruik verminderen

Johnson Controls (NYSE: JCI), wereldleider in het aanbieden van producten, diensten en oplossingen voor een betere energie-efficiëntie van gebouwen, heeft een energieprestatiecontract (EPC) afgesloten met de Stichting Joods Museum in Berlijn. Johnson Controls zal instaan voor de renovatie van het museum met als doel de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Bij de voltooiing van het project in 2012 zullen de jaarlijkse energiekosten van het Joods Museum 26% lager liggen en zal de uitstoot van broeikasgassen met 31% verminderd zijn.

“We zijn erg blij met de kans de energie-efficiëntie van dit prestigieuze en bekende museum in Berlijn te verbeteren. Wij zetten sterk in op energieprestatiecertificaten omdat het grote energiebesparingen mogelijk maakt zonder dat de eigenaar van het gebouw enig risico neemt. We zijn verheugd deel uit te maken van de inspanningen van het museum voor een grotere duurzaamheid”, verklaart Agostino Renna, vice president en general manager van Johnson Controls Energy Solutions EMEA.

Het Joods Museum is gevestigd in een gebouwencomplex dat wordt gekenmerkt door twee verschillende architecturale stijlen. Een deel van het complex werd ontworpen door de wereldvermaarde architect Daniel Libeskind, het andere is een barok gebouw uit 1735. Net door die uiteenlopende architectuur en de noodzaak om de integriteit van het bouwontwerp te vrijwaren, vormt het Joods Museum een unieke uitdaging.

De energiebesparingen in het complex worden gerealiseerd door de gedeeltelijke renovatie van het domoticasysteem en door gebruik van innovatieve LED-verlichting. Daarnaast wordt het ventilatiesysteem aangepast zodat meer buitenlucht kan worden gebruikt om het gebouw af te koelen. De luchtbevochtiging wordt eveneens geoptimaliseerd en zal worden verzekerd door milieuvriendelijke stadsverwarming, die afkomstig is van de Berlijnse warmtekrachtkoppelingscentrale, in de plaats van het gebruik van elektrische energie. De totale jaarlijkse besparingen in energiekosten worden geschat op 165.000 euro. De looptijd van het contract bedraagt 10 jaar.

Het Joods Museum zocht steun bij de Deutsche Energie Agentur Gmbh (dena), het Duitse energieagentschap, om zijn gebouw milieuvriendelijker en meer energie-efficiënt te maken. In april 2010 organiseerden de Duitse overheid en de Stichting Joods Museum een EPC-gunningsprocedure waaraan Johnson Controls deelnam, een deelname die uiteindelijk leidde tot selectie.