Architectuur

Jonge makers, denkers, dromers. PT architecten

deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut bieden twee seizoenen lang aan acht jonge architectenbureaus een platform aan om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp aan een breed publiek voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend een onderzoek uit te werken dat oplossingen kan aanreiken voor prangende vraagstukken en kwesties.

Het Brusselse multidisciplinaire team PT architecten ambieert een ‘joie de vivre’ bij de gebruikers van hun projecten. Hun ontwerpend onderzoek voor deze tentoonstelling gaat over wederopbouwhoeves in het West-Vlaamse Heuvelland. In dit gebied spelen een aantal ruimtelijke vraagstukken die representatief zijn voor veel landelijke gebieden: schaalvergroting van de landbouw, recreatie en toerisme en eisen vanuit natuurbeheer en -ontwikkeling. Dit onderzoek wil blootleggen hoe architectuur, het landschap, het gebruik van de gebouwen en de grond zorgen voor een specifieke poëzie. De nieuwe ‘leefbaarheid’ en potentiële ‘charme’ die PT architecten introduceren, zijn in realiteit door regelgeving vastgelegd. Bestemmingsplannen bepalen het gebruik van de grond en de bebouwing. Het ontwerp wil die regelgeving op losse schroeven zetten en een dynamische toekomst mogelijk maken. Waarom zou een school of een zorgsite niet kunnen in een hoevecomplex. Hoe kan men meerdere families op een oud erf huisvesten ? Welke nieuwe functie kan aan een gebouw toegekend worden rekening houdend met de aard van het gebouw en de landschappelijke locatie. De expertise van de architect laat hem/haar toe telkens opnieuw een ander ontwerp voor te stellen.

Gratis rondleiding

Gratis rondleiding in de tentoonstelling op zondag 18/12 om 14u00. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur en zijn te reserveren via het bespreekbureau van deSingel op +32 3 248 28 28 of tickets@desingel.be

Debat & vernissage

di 29 nov 2011 blauwe foyer om 20 uur met onder meer Tine Van Herck (PT architecten), Bruno Notteboom (Labo S, UGent), Van Paridan - de Groot Landschapsarchitecten ea.

Praktisch

open van woensdag tot zondag, van 14u00 tot 18u00 / bij voorstellingen ook van 19u00 tot 23u00

Gesloten ma/di, feestdagen en op za 24 & za 31 december 2011