Je tuin inrichten is meer dan het laatste vinkje op je lijst

Bron: Bouw & Wonen
Je tuin inrichten is meer dan het laatste vinkje op je lijst
Wanneer je in een nieuw huis gaat wonen, ga je niet als eerste bezig met de tuin. Dat is logisch, want je moet eerst binnen alles voor elkaar hebben. Maar het is ook niet eerlijk om je tuin alleen maar te zien als die vervelende klus die ook nog af moet. Want de groene omgeving van je woning is veel meer dan alleen dat. Met de argumenten in dit artikel gaan we je proberen te overtuigen.

Kleur in je tuin vrolijkt je op

De mooiste tuinplanten zijn de kleurige varianten, waarvan je gewoon blij wordt als je ernaar kijkt. Er zijn genoeg bloeiende planten in allerlei mogelijke kleuren om uit te kiezen, dus leef je lekker uit. Als je dan ook nog zorgt dat de bloeiperiodes elkaar goed aanvullen, kun je extra lang genieten.

Elke keer als je dan naar buiten kijkt of langs je tuin naar binnen gaat, word je weer even vrolijk van de mooie kleuren die je ziet. Okť, je moet er wel even wat werk voor verzetten, maar dat is juist helemaal niet erg.

Werken in de tuin is goed voor je

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de voordelen van werken in de tuin. Uiteraard verbrand je calorieŽn als je in de tuin bezig bent, want het is niet anders dan bijvoorbeeld in de sportschool actief zijn. Maar er is meer. Werken in de tuin maakt je namelijk minder depressief en angstig. Grote kans dat dit komt doordat je lichaam zich beter ontspant als je buiten werkt.

Nog meer goed nieuws: je vermindert het risico op dementie door regelmatig met je planten en bloemen bezig te zijn. Net als het risico op een beroerte of hartaanval. Bovendien ervaar je minder stress als je tuiniert. Kortom, waarom zou je eigenlijk niet regelmatig bezig zijn met je tuin?

Je kunt zelfs eten uit eigen tuin

Een tuin hoeft niet alleen maar mooi te zijn, hij kan ook zeker functioneel zijn. Het beste voorbeeld daarvan is de moestuin. Want wat is er nu leuker dan je eigen eten kweken? Dan weet je pas echt waar je het voor doet. Tuinbonen, tomaten, courgettes en pompoenen zijn voorbeelden van groenten die vaak in eigen tuin worden gekweekt. Wat ga jij planten in je moestuin?

Je kunt van je tuin ook een fruittuin maken, als je wel van een stuk fruit op zijn tijd houdt. Je eigen fruitboom zorgt met een beetje verzorging dat je nooit tekort komt. Binnenkort kun je appeltaarten bakken van je eigen appels of maak je jam van abrikozen of peren. Liever frambozen of bramen planten? Het kan allemaal!

Je ziet dat je met de juiste inspiratie heel wat aan je tuin hebt. Veel plezier ermee!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo