Meubelen

Je kantoorpand verbouwen: zo maak je er de ideale flexibele werkplek van

Je kantoorpand verbouwen: zo maak je er de ideale flexibele werkplek van
Als je kantoor met de huidige trend meegaat en, al dan niet onder invloed van de pandemie, is veranderd in een flexibele werkplek, dan staat er waarschijnlijk vroeg of laat een verbouwing op de planning. Je wilt misschien moderniseren, de indeling aanpassen, het aantal bureaus verminderen en meer archiefkasten aanschaffen om documenten beter op te kunnen bergen. Als medewerkers niet meer dagelijks naar kantoor komen en geen vaste werkplek meer hebben, kun je verschillende dingen doen om de functionaliteit van de ruimtes aan te passen aan de nieuwe behoeftes. Kun je wel wat tips gebruiken voor het verbouwen van je kantoorpand? Lees ze hier!

Begin met een plan

Bepaal voor je begint hoe groots je de verbouwing aan wil pakken. Wil je vooral de indeling aanpassen zodat deze past bij de nieuwe flexplekken, of is de keuken bijvoorbeeld ook aan vervanging toe? Als je toch al een verbouwing op de planning hebt staan, is dit misschien meteen een goed moment om onderhoud aan kozijnen of de gevel in te plannen en vloeren, muren en sanitair na te lopen. Als duidelijk is wat je onder handen wilt nemen, kun je met je plan offertes opvragen en een indicatie krijgen van de kosten en duur van het project. Je kunt uiteraard zelf monteurs, elektriciens en timmerlieden inhuren of er in het geval van een groter project voor kiezen om een aannemer aan te nemen die de verbouwing begeleidt.

Pas de indeling aan

Op een werkplek waar de inloop groot is en veel gerouleerd wordt door verschillende medewerkers, zijn goede opbergmogelijkheden van cruciaal belang om de orde te bewaren. Monteer aan een lange muur bijvoorbeeld inbouwkasten met geïntegreerde bureaus, zodat je er een multifunctionele wand van maakt. Als je de inbouwkasten tot het plafond laat reiken, geef je de ruimte een strakke en moderne uitstraling ten opzichte van losse bureaus en kasten en hoef je relatief weinig vloeroppervlak op te geven. Bedenk ook dat met het creëren van flexplekken de behoefte aan stroompunten verandert, dus neem dit mee in het plan voor de elektra. Medewerkers wisselen vaker van plek, werken vaker op laptops in plaats van vaste PC's en hebben werkplekken nodig waar ze deze makkelijk in- en uit kunnen pluggen.

Voorkom overlast

Zeker als je door de komst van het flexwerken naar een kleinere kantoorruimte bent verhuisd, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen van overlast. Richt voldoende plekken in waar medewerkers zonder afleiding kunnen werken en installeer bijvoorbeeld scheidingswanden, of bouw een geïsoleerde ruimte waar ze kunnen bellen of vergaderen zonder geluidsoverlast te veroorzaken voor collega's. Ook in een kleine ruimte kun je de akoestiek verbeteren door akoestische wandpanelen of hangende plafondeilanden te monteren, waardoor achtergrondgeluiden als minder storend zullen worden ervaren. Met deze tips bouw je je kantoorpand om tot de ideale flexibele werkplek.

Ook interessant