Verbouwen

Premies en fiscale voordelen bij het renoveren van een thuiskantoor

Premies en fiscale voordelen bij het renoveren van een thuiskantoor
Tegenwoordig werken steeds meer mensen van thuis uit. Het is dan belangrijk om een goed uitgerust thuiskantoor te hebben waar je efficiënt en comfortabel kunt werken. Het renoveren van je thuiskantoor kan echter een dure aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er verschillende premies en fiscale voordelen beschikbaar die de kosten van de renovatie kunnen verlagen.

Premie voor isoleren van een thuiskantoor

De meeste premies focussen op energetische besparingen. Als je het renoveren van je kantoor dus combineert met isolatiewerken, kan je mogelijk een beroep doen op een van deze premies. Er zijn onder andere premies voor een dakrenovatie en -isolatie (bijvoorbeeld voor een plat dak bij een bijgebouw), premies voor muur- en vloerisolatie en premies voor ramen (glas en schrijnwerk). Hieraan zijn telkens voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld wat de isolatiewaarde betreft. Het bedrag van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het gebouw en de inkomensgroep waartoe je behoort.

Fiscaal aftrekken van renovatiewerken

Ben je ondernemer? Dan kan je mogelijk fiscaal besparen door de verbouwingswerken in te brengen. In de wet staat namelijk dat alle kosten die je maakt om beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden fiscaal aftrekbaar zijn. Kosten die je als zelfstandige maakt voor je zaak en die je met facturen kan bewijzen, zorgen ervoor dat je minder belastingen dient te betalen.

Niet alleen de kosten voor het verbouwen van je kantoor kan je aftrekken, maar ook de inrichtingskosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor de aankoop van een bureau, een bureaustoel, een bureaulamp en dergelijke meer. Een goed bureau gaat natuurlijk jaren mee en daardoor kan je het niet meteen geheel fiscaal aftrekken. Je zal het moeten afschrijven. Een afschrijvingstermijn van tien jaar (10% aftrekbaarheid per jaar) wordt door de fiscus aanvaard. Aan een goed bureau zal je over het algemeen ook wel tien jaar of langer plezier beleven.

Als je het kantoor ook privé gebruikt, wat de fiscus kan vermoeden bij een kantoor in een privéwoning, moet je weten dat enkel het beroepsmatig gebruik fiscaal kan worden ingebracht. Let wel op, want als je de kosten voor verbeteringswerken inbrengt, kan dit ook fiscale gevolgen hebben bij de verkoop van je woning. Daarom is het aan te raden om je goed te laten adviseren. Een boekhouder kan je hierbij helpen.

Premie voor energiezuinige verwarming

Je thuiskantoor moet niet alleen stijlvol zijn ingericht en goed zijn geïsoleerd, maar dient ook over verwarming te beschikken. Als je kiest voor energiezuinige verwarming kom je mogelijk in aanmerking voor extra premies. Zo is er bijvoorbeeld de premie voor een lucht-luchtwarmtepomp. Dit is een warmtepomp die bij renovatiewerken relatief eenvoudig te plaatsen is. Het rendement ligt wel lager dan bij bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp.

Andere premies en fiscale voordelen

Sommige gemeenten hebben een eigen premiebeleid. Er zijn ook gemeenten die voordelige energieleningen aanbieden. Daarnaast zijn er nog heel wat andere premiemogelijkheden en fiscale voordelen, bijvoorbeeld het fiscaal voordeel voor een thuislaadstation. Ideaal voor als je een elektrische auto van de zaak hebt. Het is belangrijk om je goed te informeren en om na te gaan voor welke premies en voordelen je al dan niet in aanmerking komt. Veel gemeenten beschikken over een aanspreekpunt waar je terechtkan voor premieadvies.

Ook interessant