Je huis duurzamer maken: 6 tips

Bron: Bouw & Wonen
Je huis duurzamer maken: 6 tips
Het duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen doen we zo onze bijdrage aan een gezonde leefomgeving, maar we zorgen er ook voor dat we minder geld uitgeven aan rekeningen n verhogen de waarde van onze woning. Maar wat kun je nu allemaal doen om je huis duurzamer te maken? We geven je graag een aantal handige tips.

1. Begin bij het begin

Voordat je op zoek gaat naar allerlei manieren om je woning duurzamer te maken, is het belangrijk om even naar je opstalverzekering te kijken. Bij de verzekering van FBTO bijvoorbeeld worden deze zonnepanelen automatisch in de opstalverzekering opgenomen. Het is natuurlijk wel fijn om te weten of je nieuwe investeringen ook daadwerkelijk verzekerd kunnen worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

2. Investeren in zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen is natuurlijk d manier om geld te besparen n te investeren in een duurzame woning. Mocht je geen budget beschikbaar hebben om deze panelen te kopen, dan zijn er ook een aantal energiemaatschappijen die deze te huur aanbieden. De zonnepanelen zorgen zon 7 tot 10 jaar voor een lagere energierekening, en na deze periode is je energie over het algemeen helemaal gratis!

3. Verbeter de isolatie

Hoewel nieuwbouwwoningen vaak een geweldig goede isolatie hebben, is dit bij oudere woningen niet altijd het geval. Investeren in isolatie betekent een lagere energierekening, een verhoogde waarde van de woning en natuurlijk meer wooncomfort. Denk aan mogelijkheden tot muur en dakisolatie, maar ook gevel- vloer- en raam isolatie. Alle beetjes helpen!

4. Gebruik slimme systemen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme systemen op de markt die het wonen niet alleen makkelijker, maar ook duurzamer maken. Een slimme thermostaat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je verwarming nooit onnodig aanstaat, en een slim verlichtingssysteem zorgt ervoor dat je lampen in de woning nooit onnodig branden.

5. Plaats een regenton

Een regenton in de achtertuin is natuurlijk de ideale manier om regenwater op te vangen. Hoewel dit water gebruikt kan worden voor de tuin, kun je het middels een irrigatiesysteem ook in de woning gebruiken. Dit verlaagd de kosten voor het water (je vangt immers je eigen water op) en zorgt ervoor dat we alleen producten uit de natuur gebruiken.

6. LED verlichting

Mocht je nog geen LED lampen in de woning hebben, dan is het tijd om dit te doen. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting op de markt.

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo