De beste manieren om duurzaam te leven

Bron: Bouw & Wonen
De beste manieren om duurzaam te leven
Duurzaamheid is tegenwoordig een concept dat gelukkig heel wat aandacht krijgt. Elk bedrijf en huishouden wil duurzamer gaan opereren, wonen of werken en dat is maar goed ook. Duurzame maatregelen en voorzieningen dragen niet enkel bij aan het comfort in de woning of de onderneming maar zorgen er natuurlijk ook voor dat je eigen portemonnee én het milieu gespaard worden.

Duurzaam wonen kan op verscheidene manieren maar onderstaand overzicht geeft enkele van de beste. Op die manier is duurzaam wonen helemaal geen uitdaging meer! Of je nu als particulier je steentje wil bijdragen aan het behoud van het milieu of als onderneming energie wil besparen, duurzaam leven is dé oplossing. Hieronder vind je enkele van de beste manieren om dat te doen:

Goede isolatie is een echte must

Ten eerste is het goed isoleren van je huis belangrijk, zodat je niet onnodig loopt te stoken. Niet alleen zal dergelijk isolatiemateriaal ervoor zorgen dat je een lekker warm huisje hebt, maar ook zal het verzekeren dat je minder energie kwijt bent aan verwarming (aangezien het binnenklimaat stabieler blijft). Dat vertaalt zich dan weer in een lagere energierekening en een duurzamere woning. Bovendien zijn er ontzettend veel soorten isolatiemateriaal beschikbaar. Kies voor een biologisch isolatiemateriaal zoals vlas, gerecycled katoen of schapenwol.

Een duurzame CV-ketel installeren

De centrale verwarming vormt nog steeds de basis van de verwarming in veel woningen en bedrijven. Een CV-ketel hoeft niet direct duurzaam te zijn. Maar er zijn wel redelijk wat goede opties. Vervang die oude ketel met een nieuw model dat een hoger rendement heeft, zoals een HR-ketel van Nefit. Dit is voor velen ook een fijne eerste stap naar een duurzamere verwarmingsoplossing. Een nieuwe ketel is namelijk vaak gemakkelijk uit te breiden met een warmtepomp.

Zonnepanelen zijn in tegenwoordig

Wie denkt aan duurzaamheid, kan er niet onder uit: zonnepanelen zijn een must-have als duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Tegenwoordig zijn dergelijke panelen niet enkel energiebesparend, ze kunnen eigenlijk heel eenvoudig geďnstalleerd worden én er bestaan zekere subsidies van de overheid voor het opwekken van groene energie. De zonnepanelen kunnen ook weer aangesloten worden op een zonneboiler of warmtepomp.

Een warmtepomp voor extra duurzaamheid

Is je huis niet geschikt voor zonnepanelen? Vrees niet, er zijn nog steeds goede duurzame opties. Zo kunnen warmtepompen ook alleen worden geďnstalleerd. Een dergelijke pomp is vaak gemakkelijk te plaatsen en kan er heel wat energie mee bespaard worden. Vooral in woningen die over kwalitatieve isolatie beschikken is een dergelijke maatregel een aanwinst, aangezien het binnenklimaat dan nog beter in balans wordt behouden! Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht of de aarde, waardoor er geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van gas.

De juiste verlichting is troef

Naast verschillende manieren om duurzame stroom op te wekken is het natuurlijk ook nog belangrijk hoe deze energie wordt gebruikt. Mocht je nieuws zijn in de wereld van duurzaamheid, dan doe je er goed aan te beginnen met het vervangen van je lampen naar LED verlichting. Deze lampen zijn milieuvriendelijk, doordat ze minder energie verbruiken, een hoger rendement hebben en veel langer meegaan. Kiezen voor LED lampen is dus een eenvoudige, goedkope en snelle manier om een klein steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet.

Wil je de duurzaamheid van je woning of bedrijf een niveau hoger tillen? Dan kunnen de bovenstaande tips je zeker en vast op weg helpen. Het resultaat is een woning of bedrijf dat op het vlak van comfort, stijl én duurzaamheid aan al je verwachtingen voldoet!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo