Verbouwen

Jan Mannaerts licht prijswinnend renovatieproject toe

Jan Mannaerts licht prijswinnend renovatieproject toe
Op donderdag 16 juni verzamelden partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur en renovatiewereld te Groot-Bijgaarden voor de veertiende BATIBOUW building lunch. De building lunches van beursorganisator FISA zijn uitgegroeid tot een vaste waarde, een permanent forum waarbij professionelen uit de bouwsector elkaar in een ontspannen kader ontmoeten en ideeën uitwisselen. Traditiegetrouw luistert een interessante gastspreker het evenement op, en dat was deze editie niet anders. Jan Mannaerts, architect en partner van het Gentse bureau “360 Architecten”, wist de genodigden te boeien met zijn visie op enkele unieke realisaties, waaronder het renovatieproject “Woning Den Anker”, winnaar in de categorie “residentieel gebouw van het jaar” op de Belgian Building Awards 2011.

360 Architecten werd in 2004 opgericht door Greet Houben, Kris Buys en Jan Mannaerts, vandaag nog steeds de drie vennoten van het bureau, dat intussen tot een team van 16 architecten is gegroeid. Eén van hun bekendste projecten is de Vlerick Leuven Gent Management School, maar hun opdrachtenportefeuille valt vooral op door de grote verscheidenheid: van stedenbouwkundige masterplannen tot individuele woningen. “Woning Den Anker” is één van die individuele woningen, maar niet zomaar één. Jan Mannaerts gaf meer tekst en uitleg bij dit unieke renovatieproject, een verbouwing van een historisch Leuvens pand met een rijke geschiedenis, en met elementen die teruggaan tot de vijftiende eeuw.

“360 Architecten wilde een hedendaagse invalshoek bieden, maar dan wel met respect voor het verleden en de traditie. Daarom markeerden wij enkele prachtige originele ruimtes op de plannen met ‘te bewaren’ of ‘in ere te herstellen’. Maar uiteraard is het niet de bedoeling gewoon stijlen van gisteren te kopiëren; we bouwen vandaag, met moderne visies en technieken. We wilden dan ook een 21ste eeuwse bijdrage leveren aan dit gebouw”, verduidelijkte Mannaerts. Hij illustreerde onder meer hoe deze filosofie tot uiting komt in de leefkeuken, die met strakke lijnen en witte materialen is gerealiseerd en via een brede glazen wand met de binnentuin is verbonden. Door met verschillende soorten lichtinvallen te werken wordt in een bijna ingesloten omgeving toch een gevoel van ruimte en openheid gecreëerd. “Dit soort uitdagingen houden het voor ons interessant, wij lopen zeker niet het risico in routine te vervallen”, concludeerde Mannaerts.

Ook Geert Maes, algemeen directeur van FISA, nam het woord. Hij toonde zich in een korte terugblik op BATIBOUW 2011 trots over de bezoekersenquête, waaruit bleek dat niet minder dan 84% van de bezoekers de beurs een ‘onderscheiding’ of meer gaven. Hij bedankte de aanwezigen voor hun komst naar de Building Lunch en nodigt alvast iedereen opnieuw uit voor de volgende evenementen van FISA: Mijn Huis Mijn Architect van 24 tot en met 25 september 2011, VSK van 16 tot en met 18 november 2011, Cocoon van 19 tot en met 27 november 2011, Red Turtle Art op 8 december 2011 en uiteraard BATIBOUW 2012, van donderdag 01 maart tot en met zondag 11 maart 2012.

Ook interessant