Algemeen

Viaduct van Millau uit de doeken gedaan op Batibouw Building Lunch

Viaduct van Millau uit de doeken gedaan op Batibouw Building Lunch
Op donderdag 28 mei bracht FISA opnieuw partners, exposanten, vakgenoten en leden van de pers uit de bouwsector bijeen op de BATIBOUW Building Lunch. Deze lunches worden tweemaal per jaar georganiseerd met de doelstelling om van BATIBOUW een permanent forum voor de bouwindustrie te maken.

In zijn openingsspeech prees Algemeen Directeur van FISA Geert Maes gastspreker Jean-Yves Del Forno, verantwoordelijke van de cel kunstwerken van het Luikse studiebureau Greisch, voor het fantastische werk dat zijn bureau in de afgelopen jaren heeft geleverd. “Het bedrijf is in een twintigtal jaar een mondiale referentie geworden voor tal van specifieke en onmisbare disciplines in de bouwsector. Het is dan ook niet voor niets dat Greisch tijdens de uitreiking van de Belgian Building Awards met de Internationale Award werd beloond.” Deze prijs symboliseert de terechte fierheid voor de buitengewone verwezenlijkingen van een Belgische onderneming op nationaal, Europees en wereldniveau.

Grote trots van het bureau Greisch is het viaduct van Millau, meteen ook het onderwerp van deze BATIBOUW Building Lunch. De kabelbrug overspant de vallei van de Tarn in het zuiden van Frankrijk en is de hoogste brug ter wereld. Op zijn hoogste punt piekt de brug 367m boven het rivierpeil, hetgeen 50m hoger is dan de Eiffeltoren in Parijs. Daarnaast heeft het viaduct met acht overspanningen en zeven pijlers ook het record doen sneuvelen van de langste brug ter wereld die door middel van de “duwmethode” (lançage) werd gebouwd, evenals het wereldrecord van de hoogste tijdelijke steunpunten.

Met veel elan vertelde Del Forno over hoe tijdens de bouw van de brug de meest extreme omstandigheden moesten worden overwonnen: diep gegraven vallei, sterke temperatuurverschillen en hevige winden. Zo diende het brugdek zo flexibel te worden gebouwd dat het voldoende bestand zou zijn tegen het uitzetten en inkrimpen van het materiaal (tot wel 2m verschil) ten gevolge van grote temperatuurschommelingen. Daarnaast werd tijdens de constructie ook heel goed met de wind rekening gehouden: er kon enkel aan de brug worden gewerkt indien de voorspelde windsnelheid gedurende drie dagen lang lager was dan 72 km/h.

De spreker beschreef in detail hoe door middel van de gepatenteerde “lançage”-methode de delen van het brugdek – ondersteund door vaste en tijdelijke pilaren – langs weerszijden naar het midden werden geduwd en hoe de masten en kabels daarna ter plaatse werden opgetrokken. Behalve met de klimatologische omstandigheden, diende ook rekening te worden gehouden met allerlei praktische aspecten, zoals het transport van de brugonderdelen – telkens wel enkele honderden tonnen zwaar – in het heuvelachtige gebied.

Het publiek luisterde gefascineerd. Wat dit studiebureau in Aveyron had verwezenlijkt, was een werkelijk piece of art and engineering. Del Forno gaf dan ook toe dat op het moment dat de werken waren voltrokken, bij hem en zijn collega’s een gevoel heerste van “Wat kunnen we nu, na de bouw van dit huzarenstuk, nog méér doen in de toekomst?”. Er bestaat echter geen twijfel over dat het Luikse studiebureau – dat naast bruggen ook gebouwen en torens helpt verwezenlijken – de bouwwereld in de toekomst nog vaker zal verbazen.
Build for Life