Algemeen

Batibouw licht tipje van de sluier op tijdens Building Lunch

Terwijl buiten de eerste sneeuw voor een sfeervol decor zorgde, verzamelden op dinsdag 30 november partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur- en renovatiewereld in de Salons De Romree in Grimbergen. Tijdens de dertiende Batibouw Building Lunch kregen zij in avant-première de thema’s van Batibouw 2011 te horen. Daarnaast gaven Michael Arens en Toon Vermeir een boeiende uiteenzetting over de “E-Cube”, een toekomstige blikvanger op Batibouw.

De aanwezigheid van de E-Cube op Batibouw zal geen enkele bezoeker ontgaan. De E-Cube is een realisatie van een groep architectuurstudenten van de Universiteit Gent. Het project is de enige Europese finalist van de prestigieuze US Solar Decathlon, een wedstrijd voor het ontwerp en de bouw van een kosteneffectieve, energie-efficiënte en aantrekkelijke woning op zonne-energie. De finale wordt in het najaar van 2011 beslecht in Washington D.C., maar Geert Maes, algemeen directeur van Batibouw-organisator FISA, toonde zich nu al trots op de creativiteit en inventiviteit van onze landgenoten. De E-Cube zal dan ook elke dag van de beurs present zijn in de Patio.

Geert Maes informeerde het publiek eveneens met enthousiasme over de thema’s. Het eerste wordt licht, verlichting en domotica. De evolutie naar energievriendelijke alternatieven voor de gloeilamp, denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting, heeft zeker een positieve invloed op de creatieve geest van de lichtontwerpers. Zo zien we dat armaturen steeds meer heuse designobjecten worden. Het is ook niet langer ongewoon dat bij een verbouwing of bij nieuwbouw domotica wordt geïntegreerd. Computergestuurde technologie zorgt hierbij voor een tot nu toe ongekende graad van automatisering. In Paleis 9 kan de bezoeker van Batibouw hierover alles ontdekken.

Het tweede thema is energieneutraal bouwen. De Europese Unie wil dat alle nieuwe woningen, kantoorgebouwen en fabrieken vanaf 2021 energieneutraal zijn. De energie die ze verbruiken, moeten ze dus zelf produceren. Deze nieuwe regelgevingen zetten aan tot reflectie: zal nieuwbouw onbetaalbaar worden? Kunnen architecten en aannemers, maar ook particulieren, al deze ontwikkelingen nog volgen? Waar zit bijvoorbeeld precies het verschil tussen energieneutraal en passief? En wat met een lage energiewoning? Deze vragen worden op Batibouw beantwoord. In Paleis 4 (isolatie), Paleis 10 (hernieuwbare energie) en Paleis 12 (verwarming) kan men een overzicht krijgen van wat de markt zoal in aanbieding heeft.

Het derde thema, energie-efficiënt renoveren, sluit hier perfect bij aan. Een bestaande woning energiezuinig maken is zeker mogelijk, maar kan het goedkoper dan bij nieuwbouw? Belangrijk is alvast aandacht voor de juiste materialen en de nieuwste technieken. Ook hier zullen Paleis 4, Paleis 10 en Paleis 12 een schat aan informatie bieden.

Batibouw, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 24 februari tot en met zondag 6 maart 2011.
Build for Life