Algemeen

Inwoners Doel kunnen voorlopig blijven

De Raad van State heeft beslist om de uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven gedeeltelijk te schorsen. De 16 overgebleven inwoners van Doel kunnen door de schorsing niet onteigend worden.

De Raad van State heeft het gewestelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de Antwerpse haven gedeeltelijk geschorst. In het arrest wijst de Raad van State erop dat de natuurontwikkeling op Linkerscheldeoever moet voorafgaan aan de havenontwikkeling. Het gaat slechts om een gedeeltelijke schorsing die enkel geldt voor het grondgebied van Beveren en Sint-Gillis-Waas. De delen die betrekking hebben op Zwijndrecht, Antwerpen en Stabroek zijn niet geschorst.

De impact van de schorsing is niet min. Het GRUP blijft wel bestaan, maar er kunnen geen vergunningen worden verleend op basis van dat GRUP. Concreet houdt dat in dat de geplande havenuitbreiding op de Linkerscheldeoever voorlopig niet kan doorgaan. Er is ook goed nieuws voor de 16 overgebleven inwoners van Doel-centrum. Zij kunnen door de schorsing van het GRUP niet onteigend worden.

De Vlaamse regering laat weten dat ze van plan is om het arrest van de Raad van State grondig te bestuderen en te analyseren. Op basis daarvan zal de regering bepalen hoe ze verder omgaat met de bezwaren van de Raad van State.

Ook interessant


Build for Life