Vastgoed

Investeren in studentenkamers: kansen en valkuilen

Zowel grote investeerders als voorzichtige spaarders zoeken naar manieren om hun kapitaal te laten renderen zonder het bloot te stellen aan onnodige risico’s. Studentenvastgoed – studentenkamers en koten zeg maar – komen daarbij al snel ‘in the picture’. Maar levert een investering in studentenkamers ook goed op? Zijn er valkuilen of moeilijkheden waarmee je rekening moet houden?

Investeren in studentenkamers: veilig, zolang de vraag groot blijft

Investeren in koten zit sterk in de lift. Vooral voor wie een studerende dochter of zoon heeft, is zo’n investering dubbel interessant. Je betaalt tijdens de studies van je kind geen huur en je strijkt erna zelf huurinkomsten op. Bovendien kun je het studentenkot, of de woning met verschillende studentenkamers, achteraf met winst verkopen.

Het rendement van deze investering hangt vooral af van de vraag naar studentenkamers. De afgelopen tien jaar was de vraag jaar na jaar bijzonder hoog, waardoor de prijzen en huurinkomsten de hoogte in gingen.

Te veel studentenkoten?

Sindsdien hebben verschillende universiteiten en steden het initiatief genomen om meer studentenkamers te voorzien. Door dit inhaalmanoeuvre bleven er in 2015 voor het eerst veel koten onverhuurd. Dat is echter – zo benadrukken de universiteiten – geen slechte zaak. Zowel de studenten als de eigenaars kunnen profiteren van deze trend. De kwaliteit van de koten gaat er namelijk op vooruit. Er zijn veel nieuwe studentenkamers bijgekomen, die aan de huidige eisen voldoen. Bij de particuliere koten vindt een schifting plaats: koten die niet langer voldoen aan de wensen van studenten en ouders, geraken niet verhuurd en verdwijnen langzamerhand van de markt.

Als eigenaar van recente en kwalitatieve studentenkamers, hoef je dus niet voor je investering te vrezen. De vraag naar mooie koten op een goeie locatie in Gent, Leuven, Antwerpen, Kortrijk of Brussel blijft groot, en de prijzen zijn niet bepaald gedaald.

Tip: Overweeg je te investeren in studentenhuisvesting, dan streef je maar beter naar verzorgde koten. Je hoeft niet per se luxueuze studio’s te kopen; ook naar eenvoudige maar nette kamers is nog altijd veel vraag.

Ook interessant