Architectuur

Markante huisvesting voor Deense studenten

Drie onderling verbonden torens van veertien verdiepingen bieden ruimte aan 250 studentenhuishoudens. Met dit ontwerp heeft het Deense architectenbureau C.F. Møller de eerste prijs gewonnen in een besloten prijsvraag.
De studentenhuisvesting bij de Syddansk Universitet, de Universiteit van Zuid-Denemarken in Odense, bestaat uit drie onderling verbonden torens. Het complex heeft geen achterzijde en oogt, aldus de opdrachtgever, aantrekkelijk aan alle zijden. De uitgesproken verschijning maakt ook direct duidelijk, aldus het architectenbureau, dat dit complex een andere functie heeft dan de overige gebouwen op de universiteitscampus.

Studentenkamers
De drie torens zijn iets gedraaid ten opzichte van elkaar. De studentenkamers zijn gesitueerd langs de gevels van de torens, waardoor ze alle zicht bieden op het omringende landschap. Door de gedraaide plaatsing van de drie volumes en verspringingen in de gevelindeling, is er geen zicht op naburige kamers en is de privacy gewaarborgd.

Elke kamer heeft een eigen balkon. Dit maakt de kamers niet alleen aangenamer, maar draagt ook bij aan de temperatuurbeheersing. De loggia-achtige balkons bieden schaduw en dragen bij aan een besparing op koelenergie, volgens de architecten.

Lees verder op Architectenweb.nl