Verwarming & Sanitair

Intelligente radiator regelt kwaliteit van binnenklimaat

Radiatoren die verwarmen, koelen, ventileren, de lucht filteren en ook nog het EPC verlagen: Brugman Radiatorenfabriek uit Tubbergen maakt ze onder de merknaam ClimaRad en woningstichting Patio uit Hilversum liet ze monteren in de wachterswoning van Fort IV in Bussum.

De radiator ClimaRad verwarmt en koelt via een zelfregelend ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het systeem meet de temperatuur, vervuilingsgraad en luchtvochtigheid van de binnenlucht en past met de meetwaarden automatisch de verwarming of koeling aan. Omdat de ‘intelligente’ radiator niet te veel ventileert gaat er ook niet onnodig warmte verloren.

Ook ontstaat er geen koude luchtstroom omdat de radiator de verse buitenlucht opwarmt. De ClimaRad regelt ook de luchtvochtigheid in de kamer en beperkt zo de groei van huisstofmijt en schimmel. Dat komt het welbevinden van cara-patiënten ten goede, temeer nog omdat een filter pollen en stof uit de buitenlucht haalt.
Woningstichting Patio noemt het toestel een grensverleggend product dat niet alleen in de nieuwbouw kan worden toegepast. Ook in bestaande woningen kan de ClimaRad radiatoren vervangen.
De corporatie weet over een jaar of de voorziening in elk seizoen voldoet. Als dat zo is bekijkt Patio of de radiatoren ook voor andere woningen een optie is. De ClimaRad vervangt andere luchtkanalen en ventilatieroosters en spaart zo ruimte in de woning. In het geval van het proefproject zijn de ventilatiekanalen van de radiator zodanig in de kozijnen weggewerkt dat het karakteristieke aanzicht van de wachterswoning onaangetast blijft.
Vergeleken met ‘gewone’ radiatoren heeft de ClimaRad een kleinere waterinhoud en warmt daardoor sneller op. De radiator hangt scharnierend aan het ventilatiedeel en kan zo makkelijk worden schoongemaakt. Twee geluidsarme ventilatoren zuigen binnenlucht aan en voeren die naar buiten af en blazen verse lucht naar binnen. De aan- en afvoer zitten op ruime afstand van elkaar. De binnen- en buitenlucht stromen gescheiden van elkaar door een tegenstroom warmtewisselaar. Die heeft een rendement van 85 procent. De buitenlucht passeert standaard een HAF-filter en als optie een actief koolfilter of een combifilter. Het systeem geeft zelf aan wanneer het filter ‘vol’ is. Een luchtvochtigheidssensor laat de ventilator harder draaien wanneer het binnen te vochtig wordt. Een CO2-sensor meet de kwaliteit van de binnenlucht en past automatisch het ventilatievoud aan de omstandigheden aan.

EPC
Een ClimaRad in een woning met een gebruiksoppervlak van 100 vierkante meter en een luchtdoorlatendheid van 100 kubieke decimeter per seconde vermindert het EPC. Vergeleken met ventilatie door natuurlijke toevoer en mechanische afvoer met een wisselstroomventilator is dat 0,33; vergeleken met gebalanceerde ventilatie met HR-warmteterugwinning en wisselstroomventilatoren is dat 0,13. Bij een ventilatievoud van 25 kubieke meter per uur verbruikt de ClimaRad 3,5 watt per uur.
Montage in bestaande gebouwen vergt een buitenmuur van minimaal 112 centimeter breed en minimaal 50 centimeter hoog, evenals aansluitingen voor een cv-radiator en een stopcontact. De ‘luchtgaten’ worden door de gevel geboord. De variant met kozijndoorvoer kan zonder muurgaten toe. Hier zitten de toevoer en afvoer in een smalle spleet in het kozijn, nagenoeg onzichtbaar vanaf buiten. Net als bij de andere vergt deze uitvoering het ventilatiedeel direct onder het kozijn een muuroppervlak van zo’n 112 centimeter breed en 45 centimeter hoog. De fabrikant biedt ook een gevelcomponent voor het ventilatiedeel.
De openingen voor toevoer en afvoer zitten in een smalle spleet onder het kozijn. Het ventilatiedeel is volledig weggewerkt in de dikte van de gevel, zodat alleen de radiator de ruimte insteekt. Brugman ontwikkelde beide kozijnuitvoeringen met De Vries Kozijnen.