Isolatie

Innovatieve oplossing voor 100% circulair dak

Innovatieve oplossing voor 100% circulair dak
Foamglas, producent van cellulaire glasisolatie, neemt deel aan het circulaire kantoorproject ’t Centrum in België. De ontwikkeling van de nieuwe lijmvrije oplossing van Foamglas past perfect in de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming.

Foamglas, dat deel uitmaakt van het Fortune 500-concern Owens Corning, heeft een nieuwe, lijmvrije manier ontwikkeld om Foamglas T3+ dakisolatie te plaatsen, waardoor de isolatie 100% herbruikbaar is.

Foamglas ontwikkelt innovatieve oplossing voor 100% circulair dak
In de nieuwe oplossing wordt Foamglas T3+ isolatie los op een dampscherm gelegd en vervolgens voorzien van een onbrandbare coating. De innovatie maakt deel uit van het circulair kantoorproject ‘t Centrum, eigendom van Kamp C, Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen & Wonen in Westerlo, België.

Het gebouw 't Centrum moet circulair zijn, zodat elk element gemakkelijk kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Foamglas werd gevraagd om aan het project deel te nemen en een oplossing te ontwikkelen voor het circulaire dak dankzij de uitstekende combinatie van kenmerken van zijn producten: ze zijn brandveilig, waterdicht, vormvast en hebben een hoge drukbestendigheid.

Belangrijker nog is dat Foamglas cellulair glas zijn druksterkte en andere eigenschappen in de loop van de tijd volledig behoudt en dus herbruikbaar is. In het EPD* is de opgegeven referentielevensduur van Foamglas -isolatie 100 jaar.

"We bundelen voortdurend onze krachten met klanten en partners om nieuwe duurzame producten en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Kamp C is een visionaire koploper, dus dit was voor ons een interessante uitdaging en kans om een circulaire oplossing te ontwikkelen", zeggen Sales Leader Frank Vanhove en Project Development Manager Sven Van Caimere van Foamglas Benelux.


Foamglas ontwikkelt innovatieve oplossing voor 100% circulair dak

Concrete stap naar circulaire economie

De lijmvrije installatie van de dakterrasisolatie vond begin dit najaar plaats en het is de perfecte gelegenheid om de oplossing te testen en in de praktijk te zien. Het doel is om de nieuwe oplossing in de nabije toekomst te lanceren.

"Wij streven naar een circulaire economie en naar ‘zero waste’ dat onze fabrieken verlaat tegen 2030. Nu al is ongeveer 60% van de grondstof voor de productie van Foamglas -isolatie afkomstig van gerecycleerde materialen. Deze innovatie is een concrete stap in de richting van ons doel om onze voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering tegen te gaan", zegt Beatrice Hallén, Sustainability Leader bij Owens Corning Insulation Europe.

Ook interessant