Nieuwbouw

Ingrid Lieten legt eerste steen GO! Schakelschool in Kuringen

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap realiseert tussen nu en 2017, 100.000 m² nieuwe schoolgebouwen i.s.m. de publiek-private vennootschap ‘Scholen van Morgen’. Vandaag legde Viceminister-president Ingrid Lieten de eerste steen van de Schakelschool Kuringen. Dit is de eerste van vijf Scholen van Morgen-bouwwerven in Hasselt. De aangepaste nieuwbouw van 1.600 m² opent haar deuren, voor de school en voor de buurt, op 1 september 2015.

De Schakelschool Kuringen is een basisschool voor buitengewoon onderwijs van het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. Dagelijks krijgen 150 kinderen hier onderwijs op maat. “Vanaf september 2015 hoeven de kinderen geen les meer te krijgen in de tijdelijke units. Ze worden vervangen door een moderne, aangepaste nieuwbouw van 1600 m² waarmee we nog meer tegemoet komen aan de noden van onze leerlingen,” vertelt Anne Smeyers, algemeen directeur van Scholengroep 16.

Het gebouw bevat 11 klaslokalen, een grote multifunctionele ruimte, werkplekken in de gangen, én een aparte refter en speelplaats voor de leerlingen met autismespectrumstoornis. Overigens krijgt elke klas een digitaal schoolbord, is de volledige school rolstoeltoegankelijk, en ook een lift ontbreekt niet. Het gebouw is energiezuinig door een optimale isolatie, buitenzonwering en de aanleg van een groendak voor de recuperatie van regenwater.

GO! Schakelschool in Kuringen

Brede school

De Schakelschool situeert zich in een groene, open omgeving met veel speelruimte, waaronder een groot sportveld. Ook verenigingen kunnen hiervan mee genieten, en dat zal in de toekomst niet anders zijn. “Integendeel,” verklaart Julia Verboven, directeur van de Schakelschool, “de Schakelschool wordt een mooi voorbeeld van wat we een “brede school” noemen. In de eerste plaats dient een schoolgebouw een inspirerende leer-, leef- en speelplek te zijn voor de leerlingen, maar dit kan ook verder gaan. De nieuwe multifunctionele ruimte is zo uitgerust dat ze opengesteld kan worden voor buurtbewoners of verenigingen. Denk maar aan sport- en jeugdverenigingen, speelpleinwerking of familiefeesten. Een enorme meerwaarde voor de buurt.”

55 miljoen euro voor Hasseltse onderwijsinfrastructuur

Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de schoolgebouwen. In de provincie Limburg bouwt de DBFM-vennootschap voor 19 scholen. Daarvan situeren zich 5 scholen in Hasselt (25.000 m² schoolgebouwen – investering van 55 miljoen euro).

“De wachtlijst in scholenbouw is lang. Daarom is de Vlaamse overheid op zoek gegaan naar een alternatieve manier om die wachtlijst in te korten. De inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur, het Scholen van Morgen-programma, werd zo in het leven geroepen. Vandaag plukt de Schakelschool in Kuringen hiervan de vruchten. Net als 164 andere scholen, kan ze vol verwachting uitkijken naar het nieuwe schoolgebouw,” legt Ingrid Lieten uit.

GO! Schakelschool in Kuringen

145 Scholen van Morgen-projecten hebben momenteel een bouwvergunning. 40 projecten werden toegewezen aan een aannemer, 8 werven werden reeds opgestart. Voor het einde van het jaar zullen 50 werven lopende zijn. In september wordt de eerste school, het GTI Londerzeel, ingehuldigd.

De nieuwe Schakelschool werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Geurst & Schulze en door Bureau Bouwtechniek. De uitvoering en het 30-jarig onderhoud van het gebouw werden toegewezen aan de aannemerscombinatie THV Scholen vanDAAG (Democo – Artes).

Ook interessant