Imperfectie blijkt het nieuwe ideaalbeeld van 2015

  BE   28 december 2014 Bron: Kapaza
De Consumeter, de intelligente consumentenbarometer van Kapaza.be, voorspelt de schoonheid van imperfectie als dé trend voor 2015. Belgen zijn niet langer in de ban van perfecte, steriele en haast onpersoonlijke interieurs, maar kiezen eerder voor imperfecte objecten met een verhaal. Van een tafelsetting met 8 verschillende borden tot het combineren van een antieke tafel met design stoelen, de Belgen zijn op zoek naar imperfectie om schoonheid aan hun interieur toe te voegen. Dit is een trend die niet alleen terugkomt in en rond het huis, imperfectie zit ook in de lift als het om voeding of muziek gaat.

De schoonheid van imperfectie

Kapaza wilde dit beter begrijpen en trok naar trendwatcher Herman Konings met de vraag of deze aantrekkingskracht van authentieke objecten in de online zoekertjes zich weerspiegelde in de bredere samenleving. Hij verwees meteen naar een nieuwe opkomende trend, namelijk de schoonheid van imperfectie.

Trendwatcher Herman Konings: “Wabi Sabi of de schoonheid van imperfectie is een nieuwe levensstijl en zodoende ook een nieuwe manier van aankopen. De Belgen zijn niet langer in de ban van perfecte, steriele en haast onpersoonlijke interieurs. Wanneer men een interieur gaat inrichten, rent men niet meteen meer naar Ikea. De Belg houdt ervan om zijn persoonlijkheid in het interieur te laten weerspiegelen en neemt zijn tijd om objecten met een verhaal te kiezen en deze dan samen te combineren.”2

Dit is een algemene trend die we in verschillende domeinen van onze samenleving zien terugkomen, onder meer voeding en muziek. Recent gingen mensen massaal naar de winkel om de zogenaamde ‘lelijke groenten en fruit’ zoals misvormde appels en aubergines te kopen. Ook de populariteit van de authentieke stem van Lana Del Rey is een mooi voorbeeld van de schoonheid van imperfectie.

Gebruikers bevestigen de trend

Kapaza.be wilde graag weten of deze trend weerklank had bij de gebruikers. Uit een bevraging3 blijkt dat de trend bevestigd wordt. 53 procent van de Belgische gebruikers (60,42 procent Vlamingen) geeft aan dat het Kapaza.be gebruikt omdat het de mogelijkheid geeft om unieke items te vinden die men nooit in de winkels zou kunnen vinden.

Bovendien is de meerderheid niet in de ban van één enkele stijl, maar wordt eerder aangetrokken door uiteenlopende stijlen, bijvoorbeeld van vintage tot modern of cottage. 61 procent van de Belgische gebruikers (72,60 procent Vlamingen) zegt dat men bij de inrichting van een interieur eerder op zoek gaat naar diversiteit dan strikte symmetrie. Hetzelfde geldt voor kleding. Mensen houden ervan om verschillende merken en kledingstukken te combineren om zo hun eigen persoonlijke stijl te creëren.

De schoonheid van imperfectie is de vijfde trend die de Consumeter identificeert na onder andere ‘staycation’ en de opmars van ‘crocoonen’ in het najaar van 2013. Kapaza.be houdt met meer dan 3,1 miljoen unieke bezoekers per maand de vinger aan de pols van maatschappelijke tendensen en is dankzij zijn intelligente consumentenbarometer de Consumeter in staat om trends te identificeren.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo