Interieur

Belgen hebben voor 2,5 miljard euro aan ongebruikte spullen

De waarde van ongebruikte spullen op Belgische zolders, in garages en kelders bedraagt ruim 2,5 miljard euro. Van de Belgische huishoudens probeert het grootste deel deze spullen te verkopen, waarvan 2/3 via internet. De belangrijkste reden om de spullen te verkopen is om extra geld te verdienen. Maar ook wil bijna 40% anderen een plezier doen en vindt 45 % het zonde dat de spullen niet gebruikt worden. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat zoekertjessite 2dehands.be onder ruim 15.000 Belgen hield.

De ongebruikte spullen betreffen vooral speelgoed en babyartikelen, kleding, meubels, boeken en strips. Van de respondenten schat 30% de waarde van deze spullen op ongeveer 300 euro. Maar liefst 15% vermoedt dat de waarde de 1.000 euro overstijgt.

Verkopen om extra geld te verdienen
Van de ondervraagde Walen verkoopt 60% hun ongebruikte spullen om extra geld te verdienen. In Vlaanderen is dat met 54% iets minder. Verkopen gebeurt vooral via internet. In Wallonië is de rommelmarkt ook nog altijd vrij populair: 37% probeert hun spullen daar te verkopen, terwijl slechts 20% van de Vlamingen dat doet. “De drempel om spullen online te verkopen is heel laag: Het is gemakkelijk en gratis. Bovendien zitten tweedehands goederen in de lift. Het is dus vrij logisch dat consumenten via dit kanaal geld proberen te verdienen”, aldus Aldine Reinink, woordvoerster van 2dehands.be.