Nieuwbouw

IedereenBEN tijdens de Nieuwbouwzondag op 22 april

IedereenBEN tijdens de Nieuwbouwzondag op 22 april
Zondag 22 april 2018 is het opnieuw Nieuwbouwzondag, de halfjaarlijkse collectieve opendeurdag voor iedereen met bouwkriebels. Nieuwbouwprojecten, modelappartementen, kijkwoningen, nieuwe verkavelingen, inspiratiewoningen, toonzalen… openen op die dag hun deuren voor alle bouwers in spe. Dit jaar doen ook heel wat Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-projecten aan de Nieuwbouwzondag mee. Je herkent ze aan het logo IedereenBEN.be.

Bouw nu al BEN

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Van de Vlaamse woningen waarvoor in 2016 een bouwaanvraag is ingediend, beantwoordde 52% immers reeds aan de 6 voorwaarden om aan de BEN-norm te voldoen, zo maakte minister Tommelein tijdens Batibouw 2018 bekend.

En gelijk hebben ze, die vooruitziende Vlamingen. Zo winnen ze immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur, is hun woning later veel meer waard en doen ze het milieu een dienst. Bovendien kunnen bouwers die nu al BEN bouwen een beroep doen op heel wat extra financiële stimuli, zoals korting op onroerende voorheffing of voordelige leningen.

Iedereen BEN tijdens de Nieuwbouwzondag

Op zondag 22 april, tijdens de eerste Nieuwbouwzondag van 2018, focussen heel wat bouw- en immobedrijven op de energetische meerwaarde van hun realisaties door uit te pakken met het IedereenBEN-logo.

Zo opent in Berlare een BEN-gezinswoning van Verelst Woningbouw en Renovatie haar deuren en staat in Dessel een BEN-woning met E-peil 12 van bouwfirma Arkana open voor bezoek. BEN-appartementen vind je dan weer in Residentie De Wijngaert in Bonheiden (Immo ID) en in residentie Casa Verde in Deinze (Immo Francis De Meester). Verder is ook de kijkwoning in Erpe-Mere waar Blavier Woningbouw mee uitpakt helemaal BEN, en voldoen ook de 2 kijkwoningen van Nieuwbouw en renovatie Stessens in Geel – 1 in moderne stijl en 1 in pastoriestijl – nu al aan de BEN-normen van morgen.

Meer info over BEN-bouwen

Wanneer is een woning precies BEN? Waarom zou ik nu al BEN bouwen terwijl het pas vanaf 2021 wettelijk verplicht is? Hoe hou ik BEN bouwen betaalbaar? Hoe kan ik mijn dak en vloer, buitenmuren, glas, ramen en deuren, ventilatie en verwarming zo voorzien dat ik aan de BEN-normen voldoe? Hoe zit het eigenlijk met hernieuwbare energie in een BEN-woning? En waar kan ik nog meer voorbeelden van BEN-realisaties zien?

Iedereenben

Het antwoord op al die vragen vind je op www.IedereenBen.be, een initiatief van tal van marktleiders uit de bouwsector die reeds in 2014 de handen in elkaar sloegen om de Vlaamse overheid te ondersteunen bij het bekend maken en promoten van de principes en voordelen van Bijna-EnergieNeutraal bouwen.
Met bijna 50.000 Vlaamse bezoekers per jaar (dat zijn meer bezoekers dan er bouwaanvragen in Vlaanderen zijn) is www.IedereenBen.be uitgegroeid tot de meest bezochte site over BEN-bouwen.

www.IedereenBen.be werd gerealiseerd i.s.m. AXA Bank, Deceuninck, ISOVER, Recticel Insulation, Renson, Saint-Gobain Construction Glass, Viessmann en Wienerberger. Zij sluiten zich als voorlopers aan bij het Vlaams Energieagentschap om de voordelen en principes van bijna-energieneutraal bouwen bij kandidaat-bouwers bekend te maken.

Ook interessant