Architectuur

Ideeënwedstrijd voor het Brusselse justitiepaleis

De Regie der Gebouwen gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor wellicht het meest imposante gebouw van het land, het Brusselse justitiepaleis. Hiervoor organiseert de Regie een wedstrijd met daaraan gekoppeld enkele niet te versmaden geldprijzen.

Het justitiepaleis in Brussel staat symbool voor de macht van Justitie, bepaalt de skyline van Brussel en getuigt van het verleden. Maar het imposante gerechtsgebouw is moeilijk te beveiligen en te moderniseren.

In deze context en naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, lanceren de Regie der Gebouwen en Justitie een internationale ideeënwedstrijd onder de naam ‘Brussels Courthouse: Imagine the future’.

Het doel van de wedstrijd is een visie te ontwikkelen over de toekomst van het Justitiepaleis. Dit verwoordt zich in één of meerdere ideeën, die de grote lijnen kunnen bevatten van een architecturaal en stedelijk project voor het gebouw en de omgeving van het Poelaertplein. Er wordt geen afgewerkt stedenbouwkundig of architecturaal project verwacht, maar ideeën over de toekomstige justitiële of andere functies van het Justitiepaleis en de omgeving rond het Poelaertplein.

De voorgestelde projecten dienen rekening te houden met het gebouw als monument en met de betekenis van deze locatie in een hedendaagse context. De invalshoek wordt zo breed mogelijk gehouden.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant