Vastgoed

Hypotheekbanken moeten nog klantvriendelijker worden

Om hypotheekklanten vast te houden dienen banken meer de focus op de klant te richten. Klanten kijken naar de kwaliteit van dienstverlening en letten vooral op de prijs. Niet alleen wordt de consument kritischer, ook staan de marges meer onder druk. Daarbij houdt de overheid strenger toezicht op de doorzichtigheid van de hypotheekproducten. Alleen die aanbieders die snel reageren op de veranderende regelgeving en die het lukt het consumentenvertrouwen te herstellen door hun processen effectief en klantgericht in te richten, zullen overleven in de hypotheekmarkt van de toekomst, aldus onderzoek van Atos Consulting.

In het onderzoek `De hypotheekmarkt van 2015` schetst Atos vier scenario`s. In de scenario`s `de internetmarktplaats` en `de internetbankier` worden een omgeving beschreven waarin de consument internet-minded is en via internet informatie over hypotheken zoekt. Tevens sluit hij zelf online zijn hypotheek af. Voorwaarde voor deze twee scenario`s is het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, zodat de producten doorzichtiger worden. De intermediair krijgt in het scenario `de internetmarktplaats` een belangrijke rol.

In `de huisbankier` en `de persoonlijk adviseur` is het persoonlijk advies belangrijker. De keuze voor het verkoopkanaal van de bank of het intermediair hangt af van het vertrouwen in de financiële sector. De hypotheekomzet is in het laatste kwartaal van 2008 met ruim 20% gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal 2007. Over heel 2008 kwam de hypotheekproductie uit op 99,8 miljard euro, 14% minder dan over 2007. De daling wordt gewijd aan de kredietcrisis.

Gebaseerd op: Persbericht