Huurcommissie zal frustraties opwekken bij Brusselse verhuurders ťn huurders

  BE   22 oktober 2021 Bron: Bereal
Huurcommissie zal frustraties opwekken bij Brusselse verhuurders ťn huurders
ďWaken over de huurprijzen is een goede zaak maar dit is wel de foute manier. Als je de huurprijs onder controle wilt houden op de Brusselse markt, moet er vooral gezorgd worden dat er voldoende huurpanden beschikbaar zijn.Ē Dat zegt Filip Dewaele, Voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep, ťťn van de experten van de Vlaamse en Brusselse huurmarkt in een officiŽle reactie op het nieuws dat Brussel de strijd aangaat tegen hoge huurprijzen.

Het Brusselse parlement heeft zopas goedgekeurd dat de Brusselse huurprijzen onder controle moeten gehouden worden via een commissie. Die beslissing wekt veel vragen op bij vastgoedexperts.

ďZoín commissie mag dan wel bestaan uit huurders en verhuurders, het zal veel geld kosten aan de gemeenschap en uiteindelijk tot niks leiden. De vraag die ik me hier ook bij stel is hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan. Worden dan bij een klacht telkens de huurder en verhuurder uitgenodigd? Het kan alleen frustraties opwekken bij de verhuurders en daarbij de verhuurmarkt ook minder aantrekkelijk maken. Dit heeft bijgevolg enorme gevolgen voor de privťinvesteerder die vandaag panden verhuurt op de Brusselse markt.Ē

Filip Dewaele, Voorzitter Dewaele Vastgoedgroep

Daarnaast heeft het volgens Dewaele niet alleen impact op de verhuurder, maar evenzeer op de huurder.

ďEr moet niet alleen een bescherming zijn voor de private verhuurder, maar het moet ook de huurder ten goede komen. Hoe aantrekkelijker de markt, hoe beter dit uiteindelijk is voor zowel huurder als verhuurder. Als je de huurprijs onder controle wilt houden, moet je er vooral voor zorgen dat er voldoende panden beschikbaar zijn. Hoe meer panden kunnen verhuurd worden, hoe meer controle er kan gehouden worden over die prijzen. Dat is de enige manier om op lange termijn om te gaan met het probleem van te hoge huurprijzen.Ē

Filip Dewaele, Voorzitter Dewaele Vastgoedgroep

Tot slot zal dit volgens de huurexpert ook zorgen voor een verkeerde perceptie bij de huurders die dan denken dat ze teveel betalen terwijl dat niet noodzakelijk zo is. ďEr is nog altijd zoiets als vraag en aanbod en een marktprijsĒ, klinkt het.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo