Huizen staan langer te koop

  NL   9 oktober 2008 Bron: ANP
Huizen stonden in het derde kwartaal langer te koop. "Verkopers moeten harder hun best doen om hun huis te verkopen", aldus voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een toelichting op de cijfers die de NVM donderdag publiceerde.

Het afgelopen kwartaal stonden huizen in Nederland gemiddeld 75 dagen te koop. Dat is zes dagen langer dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het woningenaanbod op de markt is de afgelopen maanden gestegen. Op dit moment staan er bij NVM-makelaars bijna 100.000 woningen te koop. Dat is 7 procent meer dan een kwartaal eerder.

Invloed

Volgens de NVM heeft de crisis die momenteel woedt op de financiële markten onmiskenbaar invloed op de huizenmarkt en hierdoor ook de makelaarskantoren in Nederland. "Banken hebben meer tijd nodig om de financiering rond te krijgen voor een hypothecaire lening", aldus Hukker.

Volgens de voorzitter heeft de kredietcrisis vooral het tempo waarin de situatie verslechterd, bespoedigd. "Het zijn spannende tijden. Dit is onrust waar wij in de praktijk ook last van hebben."

Huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal voor het eerst in achttien jaar gedaald. Ook werden er in Nederland minder huizen verkocht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

Gemiddeld ging een Nederlandse woning het afgelopen kwartaal voor 248.000 euro van de hand, een daling van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde met 13 procent tot nog geen 32.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Bijstellen

De NVM verwacht de eerder geprognosticeerde prijsstijging van 2 procent voor 2008 naar beneden te moeten bijstellen. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning met 1,9 procent, over de eerste negen maanden bedroeg de prijsstijging 1,6 procent.

Reden voor paniek is er is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker niet. "Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen."

Zorgwekkend

Wel doet de NVM doet een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. "Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien", aldus Hukker. Daar is volgens hem geen enkele reden toe. "De werkloosheid is historisch laag, de staatsschuld evenzo en de rente is nog steeds relatief laag."

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo