Vastgoed

Huis aanzienlijk sneller verkocht met woningfilm

Nu de makelaarsvereniging NVM aangeeft dat de woningverkoop achterblijft bij vorig jaar is het zaak om bewezen effectieve middelen in te zetten bij de verkoop van uw huis. Een van die middelen is een woningfilm. Onderzoek heeft uitgewezen dat een woning die voorzien is van een film gemiddeld anderhalve maand eerder wordt verkocht.

Onderzoek onder ruim 500 recent verkochte woningen in de prijsklasse tussen tweeënhalf en drieënhalve ton heeft ontegenzeggelijk aangetoond dat een woning die is voorzien van een woningfilm op de populaire woningaanbodsite Funda zes weken eerder is verkocht dan een woning die alleen met foto's wordt aangeprezen. Een onderzoek, uitgevoerd door deze aanbodsite eerder dit jaar toonde al aan dat mensen eerder geneigd zijn een woning te bezichtigen als er vooraf een film te bekijken is.

Van de onderzochte groep woningen is één op de drie voorzien van een film. De gemiddelde doorlooptijd van deze woningen lag 1,37 maanden lager dan de gemiddelde 4,23 maanden bij woningen zonder deze vorm van presentatie. Het bewijzen van dit fenomeen was nog niet eenvoudig. Het inzicht krijgen in de doorlooptijden was tot voor kort een intensief karwei. Maar de komst van de makelaarsgids van zoekallehuizen.nl heeft dit veel eenvoudiger gemaakt. Deze site houdt al deze gegevens bij en combineert dat weer met verkoopgegevens uit het kadaster. Hierdoor is van elke makelaar te zien hoe snel hij woningen verkoopt en tegen welke prijs. "Doordat wij weten welke woningen in dit aanbod voorzien zijn van een film hebben we de effectiviteit kunnen aantonen", aldus Herman van der Haak, directeur van het bedrijf Image Report Internetvideo uit Zwolle, dat de grootste leverancier van woningfilms op Funda is. Welk aspect er leidt tot een snellere verkoop is niet te zeggen. Enerzijds staan woningen met een film blijvend veel hoger in de zoeklijsten op Funda. Anderzijds blijkt ook de kwaliteit van de video van grote invloed. De prijs van een woningvideo (200 - 250 euro) is in elk geval snel terugverdiend wanneer de overbruggingshypotheek een maand eerder kan worden afgelost.