Isolatie

Huis op natuurlijke wijze isoleren

Huis op natuurlijke wijze isoleren
Isoleren met kurk - Foto: Ecomat.be
Isoleren is één van de meest effectieve maatregelen om energie te besparen en de uitstoot van CO² aanzienlijk te verminderen. In Nederland en België wordt nog vaak gebruik gemaakt van kunstmatige isolatiematerialen. Hoewel je er je CO²-uitstoot aanzienlijk mee verlaagt, is veel isolatiemateriaal zelf allesbehalve milieuvriendelijk. Je kunt dan ook kiezen voor natuurlijke en milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Luchtdicht en dampwerend isoleren

Een woning isoleren is meer dan je wanden, vloeren en daken volstoppen met isolatiemateriaal. Het moet weloverwogen gedaan worden. Isolatiemateriaal moet luchtdicht aangebracht worden, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Een probleem bij veel isolatiematerialen is dat ze een huis wel goed isoleren, maar dat er naderhand vochtproblemen ontstaan. Dit komt omdat vocht dat binnenshuis ontstaat niet meer goed de woning kan verlaten. Het vocht gaat condenseren en er ontstaan vochtproblemen. Het vervoeren van damp via het isolatiemateriaal gaat niet altijd gemakkelijk. Sterker nog, bij veel isolatiematerialen is een dampfolie vereist, want aantasting met vocht kan isolatiemateriaal aantasten. Goede ventilatie is de enige manier om vocht goed te reguleren. Ventilatie en onnatuurlijke isolatiematerialen moeten dan ook samengaan. Het grote voordeel van natuurlijke isolatiematerialen is dat er luchtdicht mee te isoleren is én dat deze materialen van nature vochtregulerend zijn.

Schapenwol

Schapenwol is een 100 procent natuurlijk isolatiemateriaal en één van de beste natuurlijke soorten isolatie. Schapenwol is hernieuwbaar, want een schapenvacht groeit altijd terug. Van nature heeft schapenwol zeer goede isolerende eigenschappen, maar het materiaal is ook uitstekend vochtregulerend. Schapenvacht kan tot wel 30 procent van het eigen gewicht aan vocht absorberen. Tevens is schapenvacht brandwerend, zelfdovend en erg prettig in gebruik. Schapenwol isolatie wordt in rollen verkocht die gemakkelijk op maat te snijden zijn. Heb je met energie vergelijken een goedkope energieleverancier gevonden? Je profiteert hier met schapenwol-isolatie optimaal van door de uitstekende isolatie. Naast thermische isolatie zorgt schapenwol ook voor akoestische isolatie.

Kurk isolatie

Isolatie met kurk geeft je de mogelijkheid om met een ander natuurlijk materiaal je woning te isoleren. Kurk isoleert goed en is 100 procent natuurlijk. Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden, want kurk wordt van bomen afgetapt. Omdat kurk zeer goed tegen vocht bestand is, kun je kurk ook heel goed gebruiken in natte omgevingen, zoals de badkamer. De isolerende werking van kurk zal nooit verloren gaan en het is bestand tegen schimmels en ongedierte. Ook met kurk bereik je een goede akoestische isolatie.

Hennep

Met hennep wordt al CO² bespaard voordat je het gebruikt. De hennepplanten groeien mede door het opnemen van CO² razendsnel. De hennepvezels worden als een soort wol verwerkt in rollen en isolatieplaten. De isolerende werking van hennep is uitstekend en je bereikt er een zeer goede vochtregulering mee. Wel moet je oppassen dat een overdaad aan water niet goed is voor deze vorm van isolatie. Hennep is dus niet geschikt voor de badkamer. Van nature is hennep bestand tegen schimmels en ongedierte. Er worden wel brandvertragende middelen toegevoegd. Dit hoeft geen probleem te zijn als het natuurlijke stoffen betreft.

Ook interessant