Vastgoed

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal
Online een huis kopen of huren en de hele administratieve winkel, contracten incluis, digitaal afhandelen? Dewaele Vastgoedgroep, één van de grootste residentiële vastgoedspelers in Vlaanderen, en de FOD Financiën starten een proefproject om het voor alle huizenjagers mogelijk te maken met één muisklik verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen van woningen, appartementen, bouwgronden en garages te ondertekenen. Wie wil, kan zo straks letterlijk zijn droomhuis kopen zonder buiten te komen. Het gaat om een Belgische primeur voor de vastgoedsector, die ervoor zal zorgen dat vastgoedtransacties een pak sneller, veiliger en milieuvriendelijker kunnen verlopen.

Anno 2018 is de digitalisering in onze maatschappij niet meer weg te denken. Alleen in de immowereld, die traditioneel als een erg conservatieve sector bekend is, was het nog wachten op een echte doorbraak. Die is er nu, want voor het eerst zal het voor kopers en huurders mogelijk worden om quasi alle onderhandse vastgoeddocumenten op een strikt wettelijke manier digitaal te ondertekenen. Dan gaat het concreet over het ondertekenen, paraferen en doorsturen van verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes, plaatsbeschrijvingen, enz.

Het project werd al lang aangekondigd als dé grote innovatie voor de vastgoedsector, maar komt nu voor het eerst echt tot stand door een samenwerking tussen de Federale Overheidsdienst Financiën en Dewaele Vastgoedgroep, één van de grote immomakelaars in ons land.

“Vandaag gaat er nog heel veel tijd verloren in het opsturen van documenten, wachten op handtekeningen, .... Vaak kan zo’n proces zelfs een paar weken in beslag nemen, en dat enkel om twee of drie handtekeningen op één document te krijgen. Door al die processen te digitaliseren, boeken we nu een gigantische tijdswinst en kan een document in principe op vijf minuten door alle partijen ondertekend worden.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Zo zal bijvoorbeeld een plaatsbeschrijving bij een verhuring veel sneller officieel afgehandeld kunnen worden. Tot nu toe ging een expert ter plaatse, stelde hij de hele beschrijving op, en vervolgens was het altijd wachten om alle ondertekende documenten verzameld te krijgen. Eerst werden de originele documenten per post naar de huurder opgestuurd, vervolgens naar de verhuurder, waarna de hele papierwinkel finaal op de bus werd gedaan naar het vastgoedkantoor en nadien nogmaals naar het registratieloket van de FOD Financiën. Die laatste stappen kunnen nu op amper vijf minuten gebeuren in plaats van de twee of drie weken die tot nog toe dikwijls voorzien moesten worden.

Handtekenen via je smartphone

Concreet betekent deze digitalisering van elke vastgoedtransactie verder dat kandidaat-kopers binnenkort online vanuit hun luie zetel hun droompand zullen kunnen kopen. En dat mag letterlijk genomen worden. Niet alleen kunnen huizenjagers online hun ideale woning zoeken. Via hun identiteitskaart en een eID kaartlezer zullen ze ook de compromis kunnen downloaden, lezen en met één muisklik ondertekenen. Zelfs via hun smartphone wordt het mogelijk om een compromis te handtekenen. En niet onbelangrijk: ook het opzeggen van een contract zal op termijn voor huurders en verhuurders op die manier mogelijk worden.

“Voor het eerst is het nu perfect wettelijk en juridisch geldig om een document zoals een huurcontract of een onderhandse verkoopovereenkomst digitaal te ondertekenen. Een paar klikken volstaan, en achteraf kan de geldigheid van de handtekening niet meer betwist worden. In de praktijk zullen heel wat kandidaat-kopers die hun eerste huis kopen nog altijd graag rond de tafel gaan zitten. Al zien we op termijn ook op dat vlak zeker een mindshift mogelijk. Maar voor investeerders en vastgoedpromotoren die online helemaal overtuigd zijn en de verplaatsing tot in een kantoor niet meer willen maken, zal dit systeem een dankbare oplossing zijn.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


“Grote stap voorwaarts”

Dewaele Vastgoedgroep werkt voor de lancering nauw samen met de Federale Overheidsdienst Financiën, zodat de digitaal getekende verkoop en verhuurdocumenten correct en snel geregistreerd geraken. Minister De Croo spreekt alvast van een baanbrekend initiatief voor de hele vastgoedsector.

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

“Dit is een grote stap voorwaarts voor iedere Belg die vastgoed (ver)koopt of (ver)huurt. Dit zal een aankoop of huur een stuk sneller en efficiënter laten verlopen. Dat is van groot belang, want het aankopen of huren van een woning is nu eenmaal één van de belangrijkste transacties in een mensenleven.”
Alexander De Croo, minister Digitale Agenda


Tot slot zorgt het ervoor dat vastgoedtransacties voortaan een stuk milieuvriendelijker kunnen verlopen.

“Elk jaar worden zo’n 140.000 onderhandse verkoopovereenkomsten gesloten in ons land. Zo’n document telt al vlug tientallen pagina’s in meerdere exemplaren. Die papieren rompslomp zal op termijn dus tot het verleden behoren, wat qua administratieve vereenvoudiging een goede zaak is voor de betrokken partijen.”
Johan Van Overtveldt, minister van Financiën


Dewaele Vastgoedgroep start als eerste in ons land het met digitaal ondertekenen van vastgoedtransacties maar het valt niet uit te sluiten dat dit in de toekomst gebruikelijk zal worden voor alle makelaars in ons land.

Ook interessant