Vastgoed

ImmowebDocs geeft verhuurders zekerheid over juridische waarde huurcontracten

ImmowebDocs geeft verhuurders zekerheid over juridische waarde huurcontracten
Immoweb lanceert ImmowebDocs, een innovatief platform waarmee verhuurders en vastgoedkantoren huurcontracten digitaal kunnen opstellen en beheren. Met ImmowebDocs voldoen contracten gegarandeerd aan de laatste wetgeving, wat vaak niet het geval is. Bovendien kunnen verhuurders en makelaarskantoren met behulp van een platform als ImmowebDocs een contract opstellen in 20 minuten.

Met ImmowebDocs kunnen verhuurders en vastgoedmakelaars standaardhuurcontracten opstellen en beheren. Deze zijn gebaseerd op modellen die opgemaakt zijn door gespecialiseerde advocaten: meester Sadri Ellouze van CEW & Partners en meester Marc Schoofs van Advocatenkantoor Marc SCHOOFS. Op die manier zijn de overeenkomsten op het moment van opmaak gegarandeerd juridisch conform.

Als marktleider en expert ziet Immoweb de lancering van ImmowebDocs als een antwoord op een behoefte in de markt. Huurcontracten staan bekend als een bron van ergernis voor verhuurders, en nog belangrijker: ze voldoen zelden aan de wet. Bovendien kost het handmatig opstellen verhuurders en vastgoedkantoren veel tijd en energie.

Non-conforme huurcontracten zijn een aanzienlijk risico voor vastgoedeigenaren. Immoweb weet uit eerder onderzoek dat juridische geschillen met huurders gemiddeld ongeveer 3.000 euro kosten en 7 tot 10 maanden kunnen aanslepen.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb: "Immoweb lanceert deze innovatie om vastgoedeigenaren, vastgoedmakelaars en huurders te helpen in hun transacties. Er is nog ruimte voor nieuwe oplossingen in deze markt, zowel voor particuliere vastgoedeigenaren als makelaars. De eerstgenoemden willen zich vooral beschermen tegen juridische geschillen, terwijl de laatstgenoemden het contractproces zo efficiënt mogelijk willen afronden. ImmowebDocs biedt een antwoord voor beide behoeften wat een toegevoegde waarde voor onze klanten betekent."

Juridische conformiteit van huurcontracten: een veelvoorkomend probleem

Niet alleen is het risico op geschillen groot voor individuele eigenaars, het is ook een probleem dat op grote schaal voorkomt in België. Volgens Immoweb wordt ongeveer 66% van de Belgische huurmarkt rechtstreeks beheerd door particuliere vastgoedeigenaren en dit aantal stijgt. Jaarlijks worden er in ons land 300.000 huurcontracten ondertekend. Immoweb vermoedt dat vele overeenkomsten juridisch niet sluitend zijn indien een geschil voor de rechter komt.

Gregory Noirfalise, projectmanager ImmowebDocs: "In een recente test hebben onze juridische adviseurs 15 huurcontracten geanalyseerd en vastgesteld dat slechts één ervan daadwerkelijk aan de eisen voldeed."

"Sinds de 6e staatshervorming is de huurwetgeving een gewestelijke bevoegdheid. Ze verandert ook regelmatig. Het is dan ook weinig verbazend dat verhuurders het niet altijd meer kunnen bijbenen. Immoweb ziet daarom veel potentieel voor ImmowebDocs, dat altijd geüpdatet wordt met de laatste wetgeving."

Tegelijkertijd ziet Immoweb dat de huurmarkt dooreen wordt geschud door nieuwe spelers.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb: "Spelers als AirBnb groeien agressief, ook op de lange termijn verhuurmarkt. De sector moet reageren – zowel particuliere verhuurders als vastgoedmakelaars. Een gestandaardiseerde en schaalbare aanpak van huurcontracten is al een stap in de goede richting."

Een huurcontract opstellen en afronden: van 2u30 naar slechts 20 minuten

Met ImmowebDocs duurt het gemiddeld 20 minuten om een huurcontract af te ronden, tegenover 2u30 indien "handmatig" gedaan.

Gregory Noirfalise, projectmanager ImmowebDocs: "Een huurcontract opstellen is een hele klus. Het is een lastig proces dat veel aandacht voor detail vraagt. ImmowebDocs maakt het leven van verhuurders alleen maar makkelijker en stelt vastgoedmakelaars in staat om overeenkomsten snel en nauwkeurig af te handelen, in de huisstijl van het kantoor."

Huurders moeten enkel de overeenkomst nalezen en aanvullen met gegevens zoals hun bankgegevens of een bewijs dat ze verzekerd zijn. Zij ontvangen automatisch meldingen om hun dossier aan te vullen, zodat eigenaars en agenten nieuwe huurders er niet meer hoeven aan te herinneren ontbrekende documenten te verstrekken.

De vastgoedeigenaars zullen ook automatische meldingen ontvangen, bijvoorbeeld om hen te informeren over de mogelijkheid om de huurprijs te indexeren.

ImmowebDocs-gebruikers hebben toegang tot een online kluis waarin de contracten en alle bijbehorende documenten (bv. verzekeringspolis, bewijs van betaling van de huurwaarborg) worden bewaard. Zo hoeven zij geen papierwerk meer te bewaren en te archiveren, wat een aanzienlijke tijdwinst en gemak voor de gebruikers oplevert.

Ook interessant