Nieuwbouw

Houtskeletbouw biedt bouw kansen

De doorzettende trend naar prefabricage en milieuvriendelijk bouwen in houtskeletbouw biedt de bouw volop kansen. Prefab houtskeletbouwelementen kunnen de faalkosten immers aanzienlijk reduceren. En juist het terugdringen van de faalkosten staat tijdens economische tegenwind volop in de belangstelling.
Blijkens een recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers liepen de faalkosten vanaf 2001 tot 2009 op van ongeveer 7,7% van de totale omzet naar bijna 11%. Wat neerkomt op zo`n slordige 5,5 miljard euro. Desondanks slagen aannemers er nog steeds niet in die faalkosten afdoende terug te dringen.

Om de faalkosten te verminderen moeten fouten niet alleen voorkomen worden, maar moeten partijen ook beter communiceren, voorbereiden en afspraken nakomen. Prefab zal de faalkosten aanzienlijk verlagen. Maar er is meer: bij een goede voorbereiding en een hoge mate van prefabricage van de houtskeletbouwelementen kan de bouwtijd naar schatting 30 tot 40% korter zijn.

Ten slotte blijkt dat houtskeletbouw de meest afvalverminderende en minst schadelijke bouwmethode te zijn. Dit komt onder meer door het modulaire bouwen. Eenvoudige details voorkomen veel snijverlies en goede details beperken het gebruik van kit en PUR voor de afdichting.

Gebaseerd op: Houtwereld