Duurzaam Bouwen

Houtbouw gaat de komende tien jaar een boost krijgen in België

Houtbouw gaat de komende tien jaar een boost krijgen in België
© Afbeelding gemaakt met AI
"Houtbouw zal de komende tien jaar een flinke groei doormaken in België," voorspelde Hanne Bylemans, senior projectleider bij het team Structural Buildings van Sweco Belgium, in de eerste podcast van Houtconnect. De aflevering, getiteld 'Bouwen met hout: waarom en waarop moet je letten?', bracht ook Filip Geerts van ISOPROC en Ive Jacobs van Sidati aan het woord, die het volledig eens waren met Bylemans' voorspelling.

Gevraagd naar haar visie op de toekomst van houtbouw in België, antwoordde Hanne Bylemans hoopvol. Ze benadrukte de aanzienlijke groei die deze duurzame bouwmethode de komende jaren zal doormaken. "Houtbouw heeft nog veel groeipotentieel in verschillende segmenten van de vastgoedmarkt. Het gaat nu nog langzaam, maar gestaag, en de komende tien jaar zal houtbouw in België echt een boost krijgen. Dit wordt zeker gestimuleerd door de toenemende regelgeving, vooral vanuit Europa, die steeds meer eisen stelt aan het maximaliseren van de CO2-opslag in gebouwen. Houtbouw is dan de logische keuze," aldus Bylemans.

"Houtbouw wacht in België dezelfde evolutie als in Nederland, waar heel veel grote traditionele bouwers industriële productielijnen aan het opstarten zijn of al opgestart hebben om gedeeltelijk of volledig te kunnen overstappen op houtbouw. De transitie naar meer duurzaam bouwen is al twintig jaar bezig en houtbouw speelt daar gewoon een heel belangrijke rol in", trad Filip Geerts, productexpert bij ISOPROC, haar bij.

"Als je duurzamer wil bouwen, is er gewoon geen ander alternatief dan hout", stelde Ive Jacobs, projectleider bij Sidati. Het is naast beton, steen en staal het enige materiaal dat we constructief kunnen gebruiken. Dat wisten we honderden jaren geleden al, maar we hebben de fout gemaakt dat gaandeweg te vergeten. De slinger is wat te ver doorgeslagen richting het idee dat we het beter kunnen dan Moeder Natuur, wat zelden klopt. Gelukkig treedt houtbouw opnieuw meer en meer op de voorgrond. Pas op, beton, steen en staal gaan niet verdwijnen en dat hoeft ook niet. Alleen moet je ze inzetten daar waar je hun massa echt nodig hebt. Waar hout als bouwmateriaal een optie is, zou die keuze altijd moeten primeren."

Meer interessante artikelen over Houtbouw lees je in ons Dossier Houtbouw of op het Houtconnect platform.