Interieur

Hou je van afwisseling in je interieur?

Hou je van afwisseling in je interieur?
Als je snel uitgekeken raakt op je interieur, kan je daar best rekening me houden van bij het begin. Sommige mensen voelen zich het best thuis als alles jaar in jaar uit hetzelfde blijft, terwijl anderen ervan houden om zelfs met de seizoenen mee te gaan. Dan is een kerstboom nog maar het topje van de ijsberg. Elke periode van het jaar heeft zijn eigen accessoires en kleuren. Om je interieur vlot mee te laten evolueren, kan je best rekening houden met een paar basisregels. Begin alvast met meubels, vloer- en raambekleding die niet te opvallend zijn en passen bij alle mogelijke kleuren en stijlen. Zodoende kan je door accenten te wijzigen de hele stijl aanpassen, zonder dat het al te druk wordt. Bovendien zou het te kostelijk en te veel werk zijn om de grote stukken telkens te wisselen. Welke zaken zijn er wel makkelijk aanpasbaar?

Muurdecoratie

Muurdecoratie is uiteraard iets dat gemakkelijk om te wisselen is. Maar als je de decoratie ook af en toe van plaats wil veranderen of meerdere zaken wil ophangen, is het niet wenselijk om steeds gaten in de muur te boren of terug op te vullen. Dat zou gepaard gaan met schilderwerken en dat doe je uiteraard niet meermaals per jaar. Om dat op te vangen zou je kunnen gaan voor een schilderij ophangsysteem. Dit systeem bestaat uit ophangrails die bevestigd worden aan de muur of het plafond. Door deze te plaatsen over de volledige breedte van de muur, valt het niet eens hard op. Aan deze rails kan je dan een ophangkoord met haak bevestigen. Zo kan je schilderijen, foto’s of andere muurdecoratie naar believen van plaats en hoogte laten variëren. In de rails zelf zijn ook veel verschillende modellen beschikbaar. Dit kan aangepast zijn aan de rest van de woning of aan het gewicht dat gedragen moet kunnen worden.

Verlichting

Naar analogie met het gewone ophangsysteem is er ook een multirail. Daar zit meteen ook de nodige techniek vervat waar verlichtingselementen aan kunnen bevestigd worden. Zo is het mogelijk om ook de verlichting van de kunstwerken of andere spotverlichting eenvoudig te verplaatsen. Dat voorkomt dat er extra elektrische leidingen moeten gelegd worden of dat vaste verlichting op de verkeerde plaats licht geeft. Ook met een staande lamp of tafellamp kan verlichting gemakkelijk gewijzigd worden. Dit geeft al snel een heel ander gevoel aan de woning. Bovendien is de nood aan licht ook afhankelijk van de seizoenen.

Kussens of dekentjes

Kussens of dekentjes zijn uiteraard veruit de gemakkelijkste items om een interieur een heel nieuw uitzicht te geven. Zo kan je in de winter opteren voor lekker dikke wollen kussens in warme kleuren om een knus en huiselijk gevoel te creëren. Als je dan met je boek onder het fleece dekentje kruipt, een lekker kopje thee bij de hand en de staande lamp vlakbij, kan je je helemaal afsluiten van de koude buitenwereld. Wanneer je naar de lente of zomer gaat, kunnen de dunne katoenen kussentjes in frisse kleurtjes weer bovengehaald worden, zodat je bijna letterlijk de lente in huis haalt. Dat geeft een boost van energie om er elke dag weer in te vliegen.

Planten en andere decoratie

Met vaste planten kan je jaren verder. Ze zorgen voor zuurstof en schone lucht door hun fotosynthese. Bovendien geven ze een geluksgevoel en brengen vooral leven in huis. Om toch ook hier wat variatie in te brengen, kan je de planten anders schikken of de bloempotten veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld de potten mee laten evolueren met de kleuren van de andere accessoires in de kamer. Ook andere decoratieve stukken kan je prima mee veranderen. Kaarsen zijn bijvoorbeeld heel leuk in de herfst en de winter. In de warmere seizoenen kan je dan meer gaan voor frisse bloemstukken of andere decoratie.

Met bovenstaande tips kan je je woning regelmatig aanpassen om overeen te komen met de stemming die je wenst. En mensen die op bezoek komen, hebben steeds weer andere dingen om naar te kijken. Zo wordt het nooit saai. Tenzij saai je ding is natuurlijk, dan laat je toch alles lekker zoals het was?

Ook interessant