Architectuur

Hoogste toren Londen gemaakt van 'scherven'

Projectontwikkelaar Sellar Property Group heeft nieuwe beelden vrijgegeven van het ontwerp voor The Shard, een 306 meter hoge toren in Londen. De bouw is maart van dit jaar gestart en moet in 2012 zijn voltooid. Het door Renzo Piano ontworpen gebouw wordt de hoogste wolkenkrabber van Europa.

Althans, in ieder geval voor zolang de 396 meter hoge toren van Gazprom in Sint-Petersburg niet gebouwd wordt. Dit project ligt sinds eind vorig jaar stil wegens de economische crisis. Sindsdien is het stil rondom de door RMJM ontworpen toren.

De wel in ontwikkeling zijnde Shard-toren komt vlak naast een van de drukste ov-knooppunten van Londen te staan. Dit gegeven en de beperkte ruimte noopten de architect om een verticale stad te ontwerpen. Daarnaast was de onregelmatige vorm van het terrein een bepalende factor voor het ontwerp.

Het gebouw bestaat als het ware uit een aantal samengestelde ‘scherven’ van glas. Deze geven de toren een adembenemende uitstraling, waar dan ook ten volste gebruik van wordt gemaakt.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant