Verhuizen

Hondje verhuizen (ook handig bij andere huisdieren)

Hondje verhuizen (ook handig bij andere huisdieren)
Eindelijk heb je je droomhuis gevonden. Elke dag die je moet wachten voordat je de sleutels van je nieuwe onderkomen krijgt, is een dag teveel. Gelukkig heb je tijdens het wachten tijd genoeg om de verhuizing voor te bereiden. Een verhuizing levert soms nogal wat stress op en door een goede voorbereiding, reduceer je de stress waar je zelf invloed op hebt naar minimaal. Vergeet alleen niet de impact die je verhuizing op je huisdieren heeft. Waar je zoals op moet letten bij een hondje verhuizen, lees je hier.

Een hondje verhuizen en de impact op het dier

Een hond is enorm trouw aan zijn baasjes. Vergis je er echter niet in, want ook een bekende omgeving is voor een hond erg belangrijk. Een hondje verhuizen is niet iets wat ontspannen voor het dier verloopt. Investeer dan ook tijd in je hond op een stressvrije manier te laten verhuizen. Een nieuw huis betekent namelijk niet alleen een nieuwe omgeving, voor een hond betekent het ook nieuwe geuren en nieuwe geluiden. Hoeveel impact je hondje verhuizen op het dier gaat hebben, is natuurlijk ook wel afhankelijk van het karakter van het diertje. Een zenuwachtig hondje heeft veel meer last van veranderingen dan een zelfverzekerde hond.

Laat je hondje aan de nieuwe omgeving wennen

Heb je de sleutel gekregen en hoef je niet hals over kop de nieuwe woning te betrekken? Neem dan de tijd om je hond aan het nieuwe huis te laten wennen. Neem de hond zo vaak mogelijk mee en laat hem iedere ruimte in de woning ontdekken. In het kader van de veiligheid van het dier, maar vooral ook om hem niet te laten schrikken van harde geluiden, neem je hem beter niet mee als de zware verbouwingen in de woning worden uitgevoerd.

Er zijn wat handige natuurlijke middeltjes voor je dier, om te helpen omgaan met de stress en spanning van een nieuwe omgeving. Misschien helpt dat?

Ga ook regelmatig even met de hond in de nieuwe omgeving wandelen, waardoor indrukken zoals geuren en geluiden al snel normaal zijn.

De dag van de verhuizing

Het is een drukte van jewelste op de dag van de verhuizing. Stress, mensen die in en uit lopen en deuren die openstaan. Wil je je hond niet meteen een stressvolle indruk van je nieuwe huis geven, dan is het verstandig om tijdens de verhuizing de hond bij iemand te laten logeren. Zodra de rust enigszins is wedergekeerd, kun je je hond weer naar huis halen. Aan de andere kant vermijd je ook dat je hond naar buiten glipt als mensen met spullen in en uit lopen. Heb je geen mogelijkheid om de hond bij iemand onder te brengen, kies dan een rustig en veilig plekje voor de hond in je nieuwe huis.

Nadat je hondje verhuizen achter de rug is

Zodra de verhuizing achter de rug is, is het belangrijk dat het normale leven weer start. Pak oude gewoontes weer op waardoor je hond weer snel in het vertrouwde ritme komt. Misschien wandelde je altijd met je hond onaangelijnd. Doe dit de komen maanden nog maar niet. Stel dat je hond afdwaalt, dan kent hij vaak de omgeving nog niet genoeg om de weg naar huis terug te vinden. LET OP: vergeet niet je nieuwe adres door te geven aan de databank voor gezelschapsdieren als je hond gechipt is.