Algemeen

Hoeveel betaal je als gezin voor drinkwater?

Een huis is veel meer dan een dak boven je hoofd. Hoewel ze voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn voorzieningen zoals stromend water en elektriciteit onontbeerlijk voor een comfortabele levensstijl. Voor die voorzieningen betaal je uiteraard ook wat. Over de elektriciteitsprijzen hadden we het al eens, dus in dit artikel richten we onze aandacht op de kostprijs van drinkwater.

Samenstelling waterfactuur

Zelfs al je evenveel water consumeert als je familie in een andere streek, betaal je wellicht niet hetzelfde bedrag. Wel berekent elke watermaatschappij de kostprijs volgens dezelfde principes:
  • Elk huishouden betaalt een vaste kost (vastrecht) van 100 euro. Per gedomicilieerde persoon is er een korting van 20 euro.
  • Daarnaast betaalt iedereen een variabel bedrag op basis van het verbruik. Er is een basistarief voor het basisverbruik (30 m3 voor de eenheid, plus 30 m3 per gezinslid) en een comforttarief voor al het overige verbruik. Het comforttarief is dubbel zo hoog als het basistarief.

Wist je trouwens dat je niet alleen betaalt voor het water zelf, maar ook voor de levering van kraantjeswater en de afvoer en zuivering van afvalwater?

Gemiddelde kostprijs drinkwater

Vlamingen betalen gemiddeld 4,30 euro voor een kubieke meter kraantjeswater, inclusief btw. Het gemiddelde gezin gebruikt 84 m3 drinkwater per jaar en betaalt dus zo’n 360 euro.

Hoeveel betaal je in jouw woonplaats?

De kostprijs van kraantjeswater verschilt sterk van plaats tot plaats. In Vlaanderen zijn namelijk tien watermaatschappijen actief. Hoewel ze allen vasthouden aan de eerder vermelde principes, zijn ze vrij om de hoogte van de basis- en comforttarieven zelf te bepalen.

Uit een onderzoek van Test-Aankoop uit 2009 bleek nog dat een liter water soms 2,5 keer duurder was bij de ene maatschappij dan bij de andere. Uit een recentere analyse van Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) bleek dat de verschillen groot blijven en dat de Antwerpse watermaatschappij Pipda de goedkoopste is. De Brabantse intercommunale IWVB rekent het meeste aan.

Ook interessant


Build for Life