Interieur

Hoe zorg je voor karakter en sfeer in een nieuwbouwwoning?

Hoe zorg je voor karakter en sfeer in een nieuwbouwwoning?
Een nieuwbouwwoning heeft als voordeel dat je de woning volledig naar eigen inzichten kunt indelen en inrichten. Alles is nog helemaal fris, fonkelnieuw en modern. Bovendien vergt een nieuwbouwhuis weinig onderhoud en is deze energiezuinig.
Een nadeel kan echter zijn dat de woning in tegenstelling tot oudere huizen sfeer en karakter mist, zoals leuke raampjes, nisjes en klassieke details. Om te zorgen dat je het toch voor elkaar krijgt om sfeer in het nieuwe huis aan te brengen, volgen hier enkele tips en aanwijzingen. Je zult zien dat het hiermee gaat lukken om je nieuwe huis de persoonlijke touch te geven die het nodig heeft.

Sfeerbepalend

Een nieuwbouwhuis wordt vaak opgeleverd met betonnen ruimtes die nog geheel kaal en fantasieloos zijn. Sfeer is dan ook ver te zoeken, aangezien het oude, kenmerkende stijlelementen mist. Het ontbreekt aan mooie bewerkte plafonds, brede kozijnen, antieke glas in lood raampjes, of karakteristieke deuren. De woning staalt nog geen warmte en gezelligheid uit.

Afwerking plafonds en muren

Om sfeer aan te brengen is het goed om eerst de muren en de plafonds aan te pakken. Wanneer alle wanden eenvoudig wit en strak met latex zijn geverfd, roept dit niet bepaald een warm gevoel op. Probeer te variëren in kleur en wijze van aanbrengen. Wanneer je bijvoorbeeld met een blokkwast verft, kun je de wand een verweerde aanblik geven. Er bestaan workshops waarin je kunt leren welke mogelijkheden diverse verftechnieken bieden.

Vloer met uitstraling

Een mooie houten vloer is prachtig om te zien en bepaalt voor een groot deel de aanblik van het interieur. Tegenwoordig zijn er vele soorten parket en laminaat met klassieke uitstraling: visgraat, houtsoort, nerf en structuur.

Hoe zorg je voor karakter en sfeer in een nieuwbouwwoning?

Wanddecoraties

Naast het verven van de muren zal het aanbrengen van wanddecoraties ook in grote mate sfeerbepalend zijn. Hierbij is het van belang dat je met een paar mooie blikvangers en accessoires werkt. Beter een grote foto afgedrukt op bijvoorbeeld hout of plexiglas dat veel charme heeft, dan veel frutsels hier en daar. Dit laatste oogt vaak rommelig. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar ordening, samenstelling en lijnenspel. Houd het opgeruimd, afgestemd, rustig en overzichtelijk.

foto afgedrukt op bijvoorbeeld hout of plexiglas
Foto afgedrukt op bijvoorbeeld hout

Mix van oud en nieuw

Oude meubels kunnen veel sfeer toevoegen aan je interieur. Doorleefde kasten of tafeltjes mixen prima met moderne spullen, kussens, materialen en prints. Een ouderwetse apothekerskast met veel laatjes staat prachtig in je kamer, met daar bovenop een grote vaas waarin een uitbundig boeket aan bloemen met verschil in lengte en kleur is gerangschikt. Je kunt aan de muur bijvoorbeeld een oude atlaskaart ophangen of een antiek affiche. Gecombineerd met een moderne bank, lamp en vloerkleed.

Sfeervolle verlichting

Verlichting doet ook veel voor de sfeer in huis. Om meubels goed tot hun recht te laten komen, is de verlichting zeer bepalend. Let voor de keuze van het licht op functie en kleurstelling van je interieur. Dient het licht fel en stimulerend te zijn, of juist ontspannend?

Hoe zorg je voor karakter en sfeer in een nieuwbouwwoning?

Maak gebruik van vintage materialen

Vervang saaie, enkelvoudige kunststof deuren door afgebladderde antieke deuren, zoals karakteristieke pantry deuren. Oude deuren geven veel meer uitstraling aan je inrichting. Denk ook eens aan: schuurdeuren, houten schuifdeuren, of een staldeur uit vervlogen tijden. Het kan vaak een enorm verschil in sfeer aanbrengen wanneer je oude materialen gebruikt. Wanneer het niet mogelijk is om oude deuren te plaatsen, bijvoorbeeld doordat deze niet passen in de huidige kozijnen, kun je ook voor het alternatief gaan: een kunststof deur met ouderwetse look. Hierin bestaan vele varianten, zoals diverse open deuren met glas (waaronder zelfs glas in lood), tot aan paneeldeuren en schuifdeuren. Bewerkte plafonds en wanden met gipsen ornamenten en sierlijsten zorgen daarnaast voor een uniek aanzicht. Evenals vintage meubels en frisse kleuren.

Met deze tips zal je nieuwbouwhuis omgetoverd worden in jouw droomhuis. Een huis met stijl, warmte, sfeer en uitstraling. De ideale mix van ouderwetse elementen, gecombineerd met de moderne gemakken en het comfort van een compleet nieuw huis!