Hoe zit het met de kantoorpanden aan de Zuidas?

  NL   9 februari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Hoe zit het met de kantoorpanden aan de Zuidas?
Amsterdam Zuidas mag je inmiddels toch wel hét zakencentrum van ons land noemen. Dit is een gebied wat ligt tussen Schiphol en de Amsterdamse binnenstad. Om wat preciezer te zijn, Zuidas ligt tussen de wijken Buitenveldert en Oud Zuid. Ook ligt het tussen de natuurgebieden Nieuwe Meer en Amstel. Hier is ondertussen veel dynamiek te vinden, wat komt doordat er veel bedrijven en instellingen zijn gevestigd aan de Zuidas. Toch is er ook nog genoeg woningbouw te vinden. Langzaam maar zeker ontwikkelt dit gebied zich dan ook tot een internationale toplocatie voor het bedrijfsleven. Een kantoor huren aan de Zuidas is dus zeker een goed idee als je een nieuw bedrijf wilt beginnen of als je onderneming toe is aan een groter bedrijfspand. Met de Zuidasdok wordt dit grootstedelijk gebied bovendien nog beter, dit is namelijk een belangrijk infrastructureel project voor de Metropoolregio Amsterdam.

The place to be

Inmiddels weet je dus waar de Zuidas ligt, maar nog niet hoe groot het is. Dit grootstedelijke gebied beslaat van oudsher een oppervlakte van circa 185 hectare, wat nog wel exclusief de Zuidasdok is gerekend. Verdi is een nieuw deelgebied wat sinds 1 januari 2018 hoort bij de Zuidas. Hiermee is dit gebied inmiddels al 245 hectare groot, wat nog hoger zal worden door de Zuidasdok. Op het moment is Zuidas op het breedste stuk 1,15 kilometer breed, terwijl het op zijn smalst 750 meter smal is. De totale lengte bedraagt 3,5 kilometer. In dit grote gebied van de Zuidas vind je tegenwoordig dan ook veel voorzieningen, net zoals kantoren en woningen. Zo is de Vrije Universiteit gevestigd in dit gebied, net zoals het Amsterdam UMC. Daarnaast vind je er zowel station Amsterdam Zuid als de RAI conference center. Voor je gezin is er ook genoeg, in de Zuidas zijn namelijk 10 onderwijsinstellingen en 10 kinderdagverblijven te vinden. Met andere woorden, the place to be!

Ontwikkeling van meer dan 1 miljoen vierkante meter aan kantoren, huizen en voorzieningen

Alhoewel er in de Zuidas inmiddels al genoeg kantoren, huizen en voorzieningen te vinden, is dit gebied nog niet klaar met ontwikkelen. Tot 2030, wat dus nog negen jaar duurt, moet er nog meer dan 1 miljoen vierkante meter ontwikkeld worden aan kantoren, woningen en voorzieningen in deze regio van Amsterdam. Op het gebied van de kantoorpanden moet er ondertussen nog zo goed als 300 duizend vierkante meter gerealiseerd worden. Nadat dit gelukt is, zal er in de Zuidas meer dan 1 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte liggen. Daarnaast moet er nog bijna 600 duizend vierkante meter aan woningen ontwikkeld worden, waarmee dit aantal op zo goed als 900 duizend vierkante meter zal komen. Er moet bovendien nog 340 duizend vierkante meter aan voorzieningen gerealiseerd worden in dit gebied in Amsterdam. Het totaal aan voorzieningen zal dan op 1,3 miljoen vierkante meter komen te liggen in de Zuidas.

Gebouwen die in 2020 gerealiseerd zijn

Op het moment wordt er dan ook nog veel gebouwd in de Zuidas. Ook in 2020 zijn er hierdoor allerlei gebouwen gerealiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Nieuwe Universiteitsgebouw, wat bestaat uit ongeveer 30 duizend vierkante meter. Dit is dus onderdeel van de VU. Ook is er vorig jaar een kantoor van SuitSupply ontwikkeld aan de Zuidas, wat meer dan 15 duizend vierkante meter groot is. Het gebouw van Hourglass is ondertussen ook af. In totaal bestaat dit pand uit 35 duizend vierkante meter. 25 duizend vierkante meter hiervan is een kantoor, terwijl de resterende 10 duizend vierkante meter gebruikt wordt voor een appartementenhotel. Een nieuwe rechtbank is bovendien vorig jaar gebouwd in de Zuidas.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo