Nieuw hoofdkwartier van hout voor DPG Media in Amsterdam

  NL   17 september 2020 Bron: Team V Architectuur
Nieuw hoofdkwartier van hout voor DPG Media in Amsterdam
Afbeelding: ©Proloog
Team V Architectuur ontwerpt het nieuwe Nederlandse hoofkantoor voor DPG Media op het Amstel Business Park in Amsterdam, met DELVA Landscape Architecture/ Urbanism als ontwerper van het landschap en de buitenruimte. Tot het ontwerpteam behoren ook Arup, DGMR, SkaaL, SmitsRinsma en Thonik. Het houten-hybride kantoorgebouw (46.000m²) biedt een gezonde, duurzame werkomgeving voor onder andere de redacties van Het Parool, De Volkskrant, Trouw, NU.nl en Qmusic. Het wordt een van de grootste houten hybride kantoren ter wereld.

Met het nieuwe hoofdkantoor creëert DPG Media een journalistiek hoofdkwartier op het Amstel Business Park Zuid. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s omvat het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein naast de drukkerij van het mediahuis aan de Joan Muyskenweg, zodat alle Nederlandse dagbladen, weekbladen, radiozenders en online media van DPG Media straks samen onder één dak werken.

Team V Architectuur -  hoofdkwartier van hout voor DPG Media
Afbeelding: ©Proloog

Een gezond en duurzaam kantoorgebouw

Met het gebouwontwerp wordt sterk ingezet op een duurzame, gezonde werkomgeving, met veel daglicht, meerdere groenvoorzieningen op, in en rond het gebouw en voldoende ruimte voor creatieve interactie én geconcentreerd werken. Een groot deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout.

Architect Do Janne Vermeulen: “Het is fantastisch dat we dit duurzame journalistieke hoofdkwartier voor DPG Media mogen ontwerpen. Een veelzijdig mediagebouw met een zachte, vloeiende architectuur, waarmee een volgende stap wordt gezet in de transformatie van het gebied. Ambitieus in programma, schaal en architectuur, met een innovatieve houten constructie.”

Pionieren in Werkstad Overamstel

Amstel Business Park Zuid transformeert de komende jaren geleidelijk van traditioneel bedrijventerrein naar gemengd stedelijk gebied – Werkstad Overamstel – met meer ruimte voor werken en voorzieningen als een hotel en horeca. Het hoofdkantoor van DPG Media brengt nieuwe, aansprekende functies naar het gebied en zet de toon voor verdere ontwikkelingen. Het gebouw bestaat uit drie geschakelde bouwdelen op een doorlopende plint van groene terrassen. De keramische gevelpanelen zijn lokaal geproduceerd van natuurlijke materialen. De azuurblauwe tegels met verschillende reliëfpatronen geven het gebouw op een bescheiden manier karakter en glans. De vloeiende vormen, het kleurige keramiek en de groene terrassen vormen een belangrijke stap in de transformatie van het nu nog ruwe en stenige industriële bedrijventerrein.

Team V Architectuur -  hoofdkwartier van hout voor DPG Media

Landschap

Het ontwerp van het landschap en de buitenruimte heeft een sterke focus op natuurinclusiviteit en kenmerkt zich door de vele groene daken en terrassen met karakteristieke ronde plantenschalen. In deze gezonde en natuur-inclusieve werkomgeving staat synergie tussen verschillende gebruikers, functies en activiteiten centraal. De groenruimtes in, op en rondom het gebouw spelen een verbindende rol en zorgen dat de mensen werkzaam in het kantoor met elkaar en de buitenwereld in contact komen.

Steven Delva, directeur DELVA landscape architecture / urbanism: ‘’Wat is het geweldig om aan dit ambitieuze plan voor DPG Media te werken. Een plan waar natuur en technologie elkaar ontmoeten en de basis vormen voor een bijzonder werk- en verblijfsgebied. Het gebouw en het landschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarmee wordt de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van Amsterdam Overamstel.’’

Team V Architectuur -  hoofdkwartier van hout voor DPG Media
Afbeelding: ©Proloog

Rondom wordt het gebouw voorzien van een groene sluier met beplanting en bomen die het maaiveld met de dakterrassen en het gebouw verbindt. Op de tweede verdieping zijn twee dakterrassen ontworpen die de gebruikers de ruimte geeft om buiten, in het groen, te verblijven. Omringd door het groen in de balustrade vormen ronde keramieken elementen met beplanting en bomen een intieme verblijfsplek op het grote dakterras aan de waterzijde. Het dakterras biedt ruimte voor meer dan 230 personen en is daarmee niet alleen een fijne plek voor een lunch of telefoongesprek maar ook voor een groot feest.

Op het maaiveld worden dezelfde ronde elementen gebruikt die de relatie tussen maaiveld en daken versterken. De beplanting rondom en op het gebouw wordt divers met lommerrijke plantenborders en op de dakterrassen meer zon aanbiddende beplanting. De waterkade wordt omgevormd tot een aangename verblijfsplek met een fijne verblijfskwaliteit en volop biodiversiteit. Zo ontstaat een onlosmakelijke verbondenheid tussen de kade en de verblijfsplekken op het plein.

Het nieuwe kantoor van DPG Media wordt ontwikkeld door Being. Naar verwachting neemt DPG Media het nieuwe kantoor in 2023 in gebruik. De start van de bouw staat gepland voor begin 2021.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo