Een iconische interactieve mediatempel

  BE   28 mei 2020 Bron: Two Cents
Een iconische interactieve mediatempel
©Tim Fisher 2020
Het nieuwe hoofdkwartier van DPG Media doet het Kievitplein in Antwerpen helemaal heropleven. Het gebouw, een ontwerp van BINST ARCHITECTS, profileert zich als een iconische, interactieve mediatempel en is een architecturale katalysator voor het heropleven van de stationsbuurt. Schüco leverde niet alleen de indrukwekkende geveltechnologie, maar bood ook technische en logistieke ondersteuning in alle fases van het project.

Stad Antwerpen schreef een wedstrijd uit om de wijk achter het Centraal Station nieuw leven in te blazen. Het recent gefuseerde multimediabedrijf DPG Media zocht net op dat moment een toekomstgerichte locatie voor de vestiging van zijn hoofdzetel. De eerste steen werd gelegd op 1 juni 2018 en bijna twee jaar later, op 3 februari 2020, nam VTM Nieuws als laatste ‘bewoner’ zijn intrek in het nieuwe gebouw.

Enkele cijfers verduidelijken meteen de omvang van het project: twee ondergrondse niveaus, een gelijkvloers en tien verdiepingen, 46 m hoog, een totale oppervlakte van 22.191 m² en drie daktuinen met een levend ecosysteem.

Interactie met omgeving

Een duidelijke interactie met de omgeving stond centraal in het ontwerp van BINST ARCHITECTS. De sculpturale vorm van het gebouw functioneert als een gewricht tussen de bestaande bebouwing en de reeds in ontwikkeling zijnde stedenbouwkundige projecten aan de Van Immerseelstraat. Een genereus publiek gelijkvloers met mezzanine - met daarin een brasserierestaurant, coffee corners en diverse multimediaopstellingen – benadrukt de 24/7 economie die DPG Media uitdraagt. De gevels zijn alzijdig opgevat wat betekent dat elke gevel evenwaardig is ten opzichte van de andere.

Een iconische interactieve mediatempel

Akoestiek en isolatie

Voor het schrijnwerk waren de eisen op het gebied van akoestiek en isolatie een belangrijke factor. De grote glasvolumes speelden daarin een cruciale rol, gezien de mogelijke gevolgen voor de stabiliteit van de verschillende elementen. Als gevelsysteem werd gekozen voor Schüco FWS 50 SG, de beproefde stijlregelgevel met een veelvoud aan mogelijkheden op het vlak van vormgevingsvrijheid en thermische isolatie.

Voor de schuifdeuren bleek de Schüco ASS 70 BE VI, een aluminium schuifraamsysteem met verbeterde isolatiewaarde, de ideale oplossing. Voor de ramen en deuren viel de keuze respectievelijk op Schüco AWS 75 SI, een raamsysteem met verbeterde isolatiewaarde, en Schüco ADS 75 HD, een deursysteem gecertificeerd voor 1.000.000 cycli. Tot slot deed Schüco Firestop 60, met een brandweerstand van 60 min, dienst voor de brandwerende delen.

Schüco biedt technische en logistieke ondersteuning

De grote volumes glas en overspanningen van de gevelstructuur vormden een bijzondere uitdaging. “De overspanningen op de hoeken van het gebouw, waar de gevel over twee bouwlagen liep zonder een bijkomende ondersteuning, waren zeker geen evidentie. Net als de snelheid van monteren, de bereikbaarheid en bij uitbreiding het hele logistieke verhaal”, vertelt Frans Van Rompaey, Senior Architect Project Manager bij Schüco Belgium NV. “Belangrijk in zo’n verhaal is de ondersteuning van de verwerker tijdens de fase van het ontwerp en de prijsaanbieding. Wat dat betreft werden tijdens de voorbereiding meteen de nodige stappen gezet richting de ontwikkeling van profielen en een manier van monteren. Het technische dossier werd al bij aanvang van de studie door Schüco samengesteld. De algemene samenwerking met architecten en plaatsers verliep vlot doordat we snel bij het project betrokken werden en al tijdens de studie bepaalde oplossingen konden aanbieden of mogelijke problemen konden detecteren.”

Een iconische interactieve mediatempel

Trapeziums

Opmerkelijk aan het gebouw zijn de zichtbaar gevormde trapeziums aan de plint (het gelijkvloers en de eerste verdieping). Op die manier integreerde de architect de A van Antwerpen in het project. “Door de schuine plaatsing van de stijlen was het een uitdaging om de waterhuishouding van het systeem op een goede manier te garanderen”, vertelt Tom Jacobs, hoofd verkoopdienst bij Vorsselmans, plaatser van ramen en deuren. “Door de grote verdiepingshoogte en de aanwezigheid van vides werden we op niveaus 2 en 3 dan weer geconfronteerd met een overspanning tot 8,6 m. Hiervoor werden, in samenspraak met Schüco, speciaal profielen ontwikkeld. Een bijkomende uitdaging was dat de architect aan de buitenzijde alleen glas wilde zien, met zo klein mogelijke voegen. Door met glas met een oversteek te werken, konden we ook aan die eis voldoen.”

Op de overige verdiepingen, van 3 tot en met 9, zijn alle gebouwhoeken afgerond. Tom Jacobs: “Dit werd opgelost met gebogen beglazing en gebogen aluminium profielen. Vermits ook hier relatief diepe profielen werden toegepast, had de buiger technische problemen om deze te buigen. Dit werd opgelost door de profielen toe te passen met een zachtere aluminium legering en een grotere wanddikte, om zo toch voldoende stijfheid te bekomen. Zowel technisch als op het gebied van planning was dit een zeer interessant en uitdagend project. En het resultaat mag er zijn. Met dank aan de duidelijke communicatie en vlotte samenwerking. Dergelijke mooie projecten kunnen enkel en alleen tot stand komen dankzij een goede wisselwerking.”

Duurzame locatie

Het hoofdkantoor van DPG Media ligt naast het internationale treinstation Antwerpen Centraal, met een rechtstreekse verbinding naar andere kantoren van DPG Media, waaronder Nederland. Dit zorgt voor een grote sprong voorwaarts in het duurzaamheidsvraagstuk. De drie grote dakterrassen en de acht terrassen per verdieping voorkomen bovendien dat de belevingswereld van de gebruikers beperkt blijft tot binnen. Een zo compact mogelijk ontwerp zorgt eveneens voor een optimale energiezuinigheid. De betonnen banden geven beschutting tegen de zon en door de strategische plaatsing van een zeefdruk op de beglazing is ook de opwarming onder controle. Dat het gebouw zeer flexibel is ontworpen, bewijst de mogelijkheid om het op langere termijn om te vormen tot een woongebouw. Zowel de buitenruimten, technieken, circulatie als mobiliteitszaken zijn afgestemd op een toekomstig gebruik van 50 % appartementengebouw en 50 % mediagebouw.

“De algemene samenwerking met architecten en plaatsers verliep vlot doordat we snel bij het project betrokken werden en al tijdens de studie bepaalde oplossingen konden aanbieden of mogelijke problemen konden detecteren” - Frans Van Rompaey, Senior Architect Project Manager bij Schüco Belgium NV

Projectinfo

Project: Nieuwbouw hoofdkantoor DPG Media
Plaats: Antwerpen (België)
Opdrachtgever: DPG Media NV
Architect: BINST ARCHITECTS
Aannemer: BESIX
Schüco Systemen: FWS 50 SG ASS 70 BE VI AWS 75 SI ADS 75 HD Firestop 60

Een iconische interactieve mediatempel
©Tim Fisher 2020


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo