Hoe groot moet een comfortabele woonkamer zijn?

Bron: Logic-Immo
Een van de voordelen van een nieuwbouwwoning is dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen hoe die precies wordt afgewerkt. Dat brengt natuurlijk wel allerlei vraagstukken met zich mee, zoals keuze van vloerbekleding, kleuren, het soort ramenÖ en ook de grootte van de woonkamer. Wat is de ideale grootte van een living in een nieuwbouwwoning? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Een richtlijn voor de grootte van de nieuwbouwliving

De ideale grootte hangt sterk af van jouw leefgewoontes. Als je vijf kinderen hebt, drie honden, een piano en een aquarium, dan moet je woonkamer al een stuk groter zijn dan wanneer je als alleenstaande een nieuw huis betrekt. Ga dus uit van je eigen situatie en de meubels die je op dit moment al hebt.

Dat gezegd zijnde, zijn er natuurlijk wel bepaalde richtlijnen te bedenken. Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.

Tip: een plattegrond op schaal

Een onmisbare hulp bij om het even welke bouw, renovatie of herinrichting is een plattegrond op schaal. Teken de meubels die je hebt of die je wilt, en bekijk dan welke grootte de ruimte zou moeten hebben om comfortabel aan te voelen.

Ben je bang dat je niet genoeg ruimte zult hebben? Het is ook altijd een optie om wat compacter te wonen. Kies bijvoorbeeld voor een tweezitsbank in plaats van een driezits, of hang de televisie aan de muur zodat je geen tv-meubel nodig hebt.

En let op: groter is niet altijd beter! Je energiekosten zullen daardoor hoger liggen en het zal moeilijker zijn om de ruimte gezellig in te richten. Zeker als alle meubels tegen de kant gezet worden, voelt een grote ruimte al snel aan als een danszaal in plaats van een woonkamer.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo