Verbouwen

Hoe financier je een verbouwing

Hoe financier je een verbouwing
Iedereen houdt van een leuke woning waar het leuk vertoeven is. Als je huis niet helemaal meer aan de verwachtingen voldoet, de badkamer versleten is of de isolatie wat te wensen over laat, kan het nodig zijn om een verbouwing te doen. Voordat u aan de verbouwingen begint, vraagt u best verschillende offertes op. Zo heb je een mooi beeld van wat de verbouwingen gaan kosten. Zorg ervoor dat je goed weet wat inbegrepen is in de prijs en wat er eventueel later nog aan kosten kan bijkomen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Financiering

Het spreekt voor zich dat een verbouwing dikwijls meer kost dan wat er op het spaarboekje staat. Zelfs al zou je alles gewoon kunnen betalen, dan nog is het vaak voordeliger om een lening aan te gaan. Vaak zijn er fiscale voordelen verbonden aan het afbetalen van een lening. Je kan jezelf laten adviseren om te kijken of je de fiscus mee kunt laten betalen voor jouw mooie nieuwe badkamer of keuken. Bovendien zijn er mogelijk ook subsidies te rapen bij een energiebesparende verbouwing. Deze wetgeving wijzigt jaar na jaar. Informeer u dus goed bij de plaatselijke overheid wat de mogelijkheden zijn.

Hoeveel lenen?

Om te zien hoeveel je kan lenen, moet je uitrekenen of de rente en aflossing in jouw begroting passen. Hou er daarbij ook rekening mee dat het inkomen achteruit zou kunnen gaan door onvoorziene omstandigheden. Er zijn online tools waarmee je jouw maximale lening kunt berekenen. Het is interessant te weten wat je zou kunnen lenen, maar let op: geld lenen kost ook geld. Het is een goed idee om te bekijken of je wel tot het maximum moet gaan. Misschien kan je beter de uitgaven wat beperken, zodat er meer ruimte over blijft in het budget om nog andere leuke dingen te doen of te sparen.

Spaargeld

Zou het dan beter zijn om al je spaargeld te gebruiken? Spaargeld op de bank brengt tegenwoordig vrijwel niets op, dus is het niet onverstandig om het te investeren in vastgoed. Anderzijds is er de gouden regel om steeds 3 maandlonen op je spaarrekening te hebben, voor noodgevallen. Stel dat de boiler uitvalt, de auto stuk gaat of dat je langdurig ziek wordt. We wensen het uiteraard niemand toe, maar je kan maar beter voorbereid zijn.

Maak dus leuke plannen voor de toekomst en je mooie plek onder de zon en laat je adviseren voor de financiële kant van de zaak.

Ook interessant