Algemeen

Hoe beschermt een VPN je tijdens een zakelijke meeting?

Hoe beschermt een VPN je tijdens een zakelijke meeting?
Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven ervoor om ook belangrijke zakelijke meetings gewoon online te doen. Het is niet langer altijd nodig dat alle deelnemers naar dezelfde locatie komen, waardoor er veel tijd en kosten bespaard kunnen worden. Natuurlijk wil je wel dat alles wat wordt besproken alleen toegankelijk is voor de mensen die digitaal aanwezig zijn. In dit artikel lees je hoe een VPN je kan beschermen tijdens een zakelijke meeting.

Wat is een VPN?

Om je een goed beeld te kunnen geven van hoe een VPN je beschermt, moeten we eerst de vraag ‘Wat is VPNeantwoorden. Simpel gezegd staat de afkorting voor Virtual Private Network. Wat ingewikkelder betekent het dat je een particulier netwerk simuleert via een openbaar netwerk.

Er zijn een aantal toepassingen van een VPN:
  • Veilig openbare WiFi gebruiken
  • Je IP-adres verbergen
  • Je internetverkeer versleutelen
  • Toegang krijgen tot gecensureerde content

Het derde punt is belangrijk wanneer je een zakelijke meeting hebt. Als je internetverkeer versleuteld wordt, betekent dit namelijk dat alleen personen met een sleutel toegang kunnen krijgen tot jouw verkeer. Ieder ander persoon die de informatie onderschept, zal er zonder sleutel nog steeds niks aan hebben.

Bij een zakelijke meeting heb jij de sleutel en de andere personen die aan de meeting meedoen ook. Het maakt niet uit waar die andere personen zijn of hoe veel personen er zijn. In principe kan er een onbeperkt aantal deelnemers op verschillende locaties meedoen.

Buitenstaanders, zoals hackers, hebben geen sleutel tot jullie meeting, waardoor het onmogelijk wordt om te volgen wat er allemaal besproken wordt. Er kan niet worden ingebroken in je meeting. Zelfs als ze al iets kunnen onderscheppen, is de informatie zonder sleutel volledig onbruikbaar.

Waarom is het belangrijk om je zakelijke meeting te beschermen?

De technologie die wordt gebruikt om zakelijke meetings mogelijk te maken is nog relatief jong. Ook zijn de apps in de laatste jaren veel harder gegroeid dan ze aan konden, waardoor nog niet alles op en top geregeld is. Hier en daar sluipen er dus nog wel eens wat foutjes in, waardoor de informatie uit de meeting kan lekken.

Ongeacht wat voor bedrijf je hebt is het altijd belangrijk om te voorkomen dat anderen zomaar kunnen meekijken. Zelf kun je de veiligheid zo veel mogelijk vergroten door ervoor te zorgen dat iedereen de laatste versie van het programma gebruikt en de link naar de meeting alleen direct te sturen naar de deelnemers. Ook hebben sommige meeting programma’s de optie om een meeting te beveiligen met een wachtwoord.

Tot slot

Zeker als je de host van een meeting bent is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze goed beveiligd is. Mocht er toch iets gebeuren, dan kun je in ieder geval bevestigen dat je er alles aan hebt gedaan om de meeting te beveiligen. Ongeacht wat voor bedrijf je hebt, er is altijd informatie die gevoelig is, al gaat het maar om namen en adresgegevens van werknemers. Zorg er dus altijd voor dat je tijdens het werk, en vooral in meetings, een VPN gebruikt om jezelf en anderen te beschermen.

Ook interessant


Build for Life