Hier moet je op letten bij het kopen van een parasol

Bron: Bouw & Wonen
Hier moet je op letten bij het kopen van een parasol
Tijdens mooie zonnige dagen zoeken we soms graag een plekje in de schaduw op. Als we geen bomen hebben om onder te vertoeven, kunnen we zelf schaduw creŽren door middel van een parasol. Het voordeel van een parasol ten opzichte van een luifel is de flexibiliteit. Hij kan makkelijk verplaatst worden en in de winter kan hij zelfs volledig opgeborgen worden. De parasol moet bij voorkeur functioneel zijn en ook nog mooi om naar te kijken. Er zijn 3 keuzes waar we even bij stilstaan, zijnde de mast, de voet en het doek.

Staan of hangen?

De parasol kan aan de muur bevestigd worden, waarbij we spreken over een muurparasol. Deze wordt met een speciaal frame aan de muur bevestigd en heeft een speciale uitstraling.

Bij de parasols die op de grond staan, hebben we twee types, namelijk de zweefparasol en de mastparasol. De zweefparasol heeft zijn frame volledig naast de parasol die dan eigenlijk boven je terras zweeft. Het voordeel van deze parasol is dat hij volledig naast het meubilair geplaatst kan worden. Een zweefparasol is ook kantelbaar van links naar rechts of naar het frame toe.

Bij de stok- of mastparasol is de parasol rechtstreeks op de mast gemonteerd. Deze kan bijvoorbeeld in het midden van een tuintafel of tussen de tuinbedden geplaatst worden. Bij deze parasols zijn er ook types die gekanteld kunnen worden. De kleinere modellen worden gewoon open geplooid en de grotere modellen hebben een katrolsysteem om de parasol te openen.

In functie van de stand van de zon en de plaats die beschikbaar is, zijn sommige opties meer van toepassing dan anderen.

Stevig neerzetten!

De staande parasols hebben een voet nodig waar de mast of het frame in bevestigd wordt. Parasolvoeten bestaan er in verschillende materialen. Betonnen of granieten voeten hebben een groter soortelijk gewicht, waardoor ze nog relatief klein zijn voor hun gewicht. Kunststof vulvoeten hebben een veel kleiner gewicht, waardoor ze enkel geschikt zijn voor kleinere parasols.

De keuze van de parasolvoet is in sterke mate afhankelijk van de diameter van de parasol. Een grote parasol vangt namelijk meer wind dan een kleine, waardoor we dus een veel zwaardere parasolvoet moeten gaan gebruiken. Er kan ook gekozen worden voor een voet met wielen die dan makkelijker verplaatst kan worden. Remmen op de wielen voorkomen dat de parasol weggeblazen wordt door de wind.

Als het terras maar een beperkt gewicht kan dragen, moet hier al rekening mee gehouden worden bij de keuze van de grootte van de parasol.

Het oog wil ook wat

Wat betreft het doek zijn er verschillende kleuren en vormen beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde of vierkante parasols. Ook de kwaliteit van het doek kan veel verschillen. Dit wordt bepaald door het materiaal, de dikte, de mate waarin UV-straling wordt geweerd (UPF-waarde) en de kleurechtheid. Ook de mate van waterafstoting kan van belang zijn, als we tijdens een regenbui nog buiten willen blijven. Het is duidelijk dat de prijs in grote mate afhankelijk is van de kwaliteit van het doek. Voor de mooiste en leukste parasols kun je online eens kijken op Parasol-shop.nl.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo