Verbouwen

Het inhuren van een vakman: 4 belangrijke tips!

Je huis is je meest waardevolle bezit. Daarom wil je dat het met zorg wordt behandeld. Soms is het dan beter een vakman in te schakelen om de nodige werkzaamheden aan uw woning te verrichten. Maar waar moet je op letten wanneer je zo'n specialist onder de arm neemt? Neem bijvoorbeeld uw tijd om een vakman te zoeken.

1. Weten wat je wilt

Zelfs wanneer je een professional inschakelt, bijvoorbeeld via Zoofy, is het nog altijd van opperbelang dat jijzelf precies weet wat je wilt. Wil je een aannemer die zelf zijn werkmannen kiest? Wil je een welbepaald persoon voor een welbepaalde klus? Wil je dat z/hij die helemaal of slechts deels uitvoert? En natuurlijk: wat wil je precies dat je vakman doet en hoeveel geld wil je daaraan uitgeven? Goede afspraken maken goede vrienden.

2. Waar je moet op letten

Niet iedereen die zich voor een vakman uitgeeft, is een vakman. Wees dus op je hoede en maak je huiswerk. Goede vakmannen komen niet aan je deur. Ze geven je geen korting voor doorverwijzingen. Ze hebben geen materiaal over van vorige klussen. Ze aanvaarden wel degelijk andere betaalmiddelen dan cash. En bovenal: je moet niet alles vooraf betalen.

3. Welke vragen moet je stellen?

Interview je vakman. Heeft hij een zakennummer? Is hij al lang actief? Kun je dat nagaan via controleorganen? Wordt hij erkend en/of heeft hij de nodige licenties? Hoeveel soortgelijke projecten heeft hij al gedaan? Heeft hij referenties? Hoe is hij verzekerd?

4. Controleer de referenties

Op basis van je interview kun je overgaan tot het controleren van de referenties. Bezoek een aantal klanten en informeer naar hun ervaring. Ben je tevreden? Laat dan altijd een schriftelijk contract opstellen en lees het goed na voor je tekent. In zo'n contract kun je immers nauwkeurig nagaan of de gegeven informatie overeenkomt met het officiële plaatje.