Buitenschrijnwerk

Het hele jaar door energie besparen dankzij rolluiken

We zijn het er unaniem over eens: energie besparen is de toekomst! De voorraden van onze natuurlijke grondstoffen geraken uitgeput, de prijzen stijgen en het milieu gaat er op achteruit. 1 oplossing dus: zoveel mogelijk energie besparen, wat goed is voor het milieu en voor onze portemonnee. Dat is 2 maal gewonnen. Er zijn heel wat mogelijkheden om energie te besparen in en rond onze woning, maar in dit artikel bekijken we hoe energie te sparen met rolluiken.

Rolluiken zorgen voor veiligheid en privacy. Maar rolluiken zijn ook verduisterend, geluidswerend en isolerend. Rolluiken worden vaak enkel geassocieerd met zon en warmte, maar ook tijdens de wintermaanden hebben rolluiken heel wat te bieden.

Wist je dat rolluiken voordelig zijn in elk seizoen?

Met de zomer voor de deur, is het nuttig te weten dat je dankzij rolluiken een overvloed aan zon buiten kunt houden. Op warme dagen wordt het binnen al snel snikheet door het binnenkomende zonlicht. Niet meer dankzij rolluiken. Je kan sterk dag- of zonlicht gewoon verzachten door de ruimtes wat te verduisteren met de rolluiken of volledig sluiten. Maar ook tijdens de winter bieden deze rolluiken even veel voordelen. Ze houden de koude buiten en de warmte binnen en dat bespaart je heel wat verwarmingskosten!

De isolerende functie van rolluiken

Rolluiken zorgen er dus voor dat er weinig koude of warmte verloren gaat. Dit komt omdat de rolluiken de isolatiewaarde van het glas verdubbelen. De aluminium lamellen waaruit rolluiken bestaan, hebben een isolerende schuimkern die in combinatie met de lucht tussen het raam en het rolluik, een isolerend effect hebben. Deze isolerende functie zorgt ervoor dat, in de winter, de warmte binnen blijft en de koude buiten. En in de zomer net omgekeerd.Energie sparen dankzij rolluiken

Door de extra warmte-isolatie van het rolluik vermijd je ook koudeval. Hierdoor kan je tijdens de koude maanden besparen op verwarming. Vooral ’s nachts blijft de warmte netjes binnen. Het resultaat? Een daling van je stookkosten tot 10%. Tijdens de warme maanden bespaar je op energie van de airconditioning. Door de rolluiken gesloten te houden blijft het binnen koel en wordt airconditioning misschien zelfs overbodig?!

Meer voordelen van rolluiken

Naast de isolerende werking hebben rolluiken nog voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld geluiddempend: storend straatlawaai of hinderlijk omgevingslawaai wordt gedempt. Daarnaast zijn ze ook inbraakwerend. Om de rolluiken te forceren moet een inbreker al heel wat extra inspanning leveren en daar staan ze niet om te springen. Rolluiken zijn een belangrijke vorm van inbraakpreventie! En als laatste, maar niet de minste, belemmeren rolluiken ook het zicht van nieuwsgierige buren en voorbijgangers.

Ook interessant