Buitenschrijnwerk

Actieve zonwering is essentieel voor een energiezuinig huis

De regels om te bouwen worden strenger en het minimale vereiste E-peil en K-peil zullen in de toekomst nog verder dalen ook voor bestaande woningen. Allemaal hebben ze één constante: met zo weinig mogelijk energie een comfortabele leefomgeving creëren. “En daarin speelt actieve zonwering een essentiële rol”, zegt Stéphane Bocqué, marketing manager bij Somfy Benelux.

De woning en architectuur evolueren de laatste jaren enorm. Grote glaspartijen, vaak in één lijn met de gevel, zijn geen uitzondering meer in moderne nieuwbouw. Maar door de tendens naar steeds beter geïsoleerde en luchtdichte woningen kan dit soms leiden tot oververhitting van kamers in de woning. Airconditioning kan dan een oplossing zijn, maar dit zijn vaak energieverslindende systemen. Een van de elementen die hier een belangrijke rol kan spelen is de zonwering. “Door deze te automatiseren maak je ze niet alleen efficiënter in gebruik, je wint aan comfort en je bespaart ook op je energiefactuur”, aldus Stéphane Bocqué.

Efficiënter gebruik
Ondanks het feit dat veel zonweringen al uitgerust zijn met een elektrische motor, toch worden ze vaak niet efficiënt gebruikt. Stéphane Bocqué: “Stel je het volgende voor: het is een zonnige zomerdag, je trekt ‘s ochtends de rolluiken op en vertrekt naar je werk. Overdag doet de zon de temperatuur stijgen tot meer dan 25°C. Als je na een lange werkdag thuiskomt, is de temperatuur binnen ook sterk gestegen door de zon. Je zet je op je terras, laat nog snel de zonwering naar beneden om geen al te felle zon in je ogen te krijgen. Een uurtje later sluit je de zonwering opnieuw zelf. Met andere woorden: de zonweringstoepassingen waarover je beschikt, hebben dus slechts een fractie van de dag gewerkt.” Door de zonwering te automatiseren door deze te koppelen aan draadloze licht- en temperatuursensoren kun je deze efficiënter gebruiken en kun je van passieve naar actieve zonwering gaan. De sensoren reageren immers op lichtintensiteit en temperatuurstijgingen en zullen dan de zonwering op de juiste moment in-/uitschakelen. “Actieve zonwering zorgt er dus voor dat de efficiëntie van je investering enorm stijgt omdat ze reageert wanneer het nodig is en niet enkel op vraag van de gebruiker”, aldus Stéphane Bocqué.

Dynamische isolatie: 9°C lager
De actieve zonwering houdt zonnestralen buiten op de warmste momenten van de dag, waardoor je 's avonds kunt thuiskomen in een koel huis. “De actieve zonwering kan je kaderen in het concept van dynamische isolatie van Somfy. Hierdoor passen de zonwering en rolluiken zich dagelijks constant aan de klimatologische omstandigheden aan. Studies tonen aan dat de temperatuur in een ruimte tot 9°C kan dalen door het gebruik van actieve zonwering als dynamische isolatie. En die technologie, reeds vaak toegepast bij tertiaire gebouwen, vindt nu zijn weg naar de gezinswoning.”



Energiebesparing
Een lagere temperatuur in de woning op warme zomerdagen zorgt dus ook voor een lagere energiefactuur. Zeker door zonwering te integreren in een algemeen automatiseringssysteem (domotica zoals het TaHoma systeem van Somfy) kan men enerzijds het energiepeil om een performante manier controleren en anderzijds behoudt de gebruiker zijn comfort. Stéphane Bocqué: "Goed isoleren, luchtdicht bouwen, een performante ventilatie zijn belangrijke elementen, maar het menselijk lichaam heeft nood aan voldoende licht en lucht. Dat is een van de basisbehoeften. Om deze twee te verenigen (voldoende licht/grote glaspartijen <> geen overhitting), moet de bouwer en verbouwer zich van bij de beginfase bewust zijn van het belang van zonmanagement. En daarnaar speelt de sturing van zonwering een belangrijke rol.

Ook in de winter
In de winter zal de automatisering van rolluiken ervoor zorgen dat deze vaker en vroeger neergelaten worden waardoor de warmte in het huis blijft. Doordat de zonwering dynamisch is (dus geautomatiseerd), kun je de zon op bepaalde momenten wel binnenlaten om van deze gratis warmte te genieten.