Met inbraakwerende rolluiken houd je schade en indringers buiten

13 april 2012 Bron: Koninklijke Metaalunie
Het lijkt een trend te worden: Er duiken regelmatig nieuwe vindingen op die overvallers en inbrekers moeten afschrikken een pand te beroven. Of het nu gaat om high tech inpandige camera’s, DNA-spray of recentelijk de mistgenerator: het is geen preventie!

Het kwaad is dan al geschied. Je probeert alleen de pakkans te vergroten of de indringer te verjagen. Materiële, fysieke en emotionele schade voorkom je hiermee niet. En daarnaast passen overvallers en inbrekers hun methoden snel aan en loopt de techniek al gauw achter de feiten aan. Bouwkundige beveiliging moet daarom de eerste hindernis zijn. Inbraakpreventie begint bij de deur.

Het is duidelijk: Eigenlijk wil men helemaal niet dat de indringer het pand binnenkomt. De beste oplossing daarvoor is nog steeds het plaatsen van een beveiligingsrolluik (voorzien van een weerstandsklasse WK3-logo of (Borg) garantieverklaring) al dan niet voorzien van antiramzuilen. Daarmee voorkom je dat de inbreker binnendringt en voorkom je dus ook de materiële en emotionele schade die hij daarmee veroorzaakt. Voorkomen is beter dan genezen is een volkswijsheid die ook in dit geval de spijker op zijn kop slaat.

In feite praat je over twee verschillende aspecten van veiligheid: Die van preventie en die van ontstane noodsituatie. In beide gevallen geldt dat er andere maatregelen getroffen moeten worden. Natuurlijk helpt een sticker die vermeldt dat het pand beveiligd is met een mistgenerator of DNA-spray, maar het zal de overvaller er uiteindelijk niet van weerhouden toch binnen te dringen. Al dan niet ‘gewapend’ tegen dit soort middelen.

De meest effectieve beveiligingsinstallatie is een bouwkundige beveiliging (rolluik of rolhek) al dan niet gecombineerd met een elektronische meldinstallatie en camera’s en eventuele andere afschrikmethoden. Inbraakwerende rolluiken met WK-logo en garantieverklaring of Borgopleveringscertificaat voorkomen of vertragen het binnendringen van de afgeschermde ruimte en hebben een afschrikkende werking.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo