Algemeen

Het buikgevoel van de markt heeft gesproken

De markt voorziet een dieptepunt van de bouwsector in 2013 om vanaf 2014 voorzichtig te hernemen. Er zijn echter grote verschillen tussen de segmenten.
Groepen voorspellen beter dan een paar ’slimmeriken’. In zijn boek The Wisdom of Crowds stelt James Surowiecki : “Onder de juiste omstandigheden kunnen groepen bijzonder intelligent gedrag vertonen; meestal intelligenter dan zelfs de meest intelligente individuen. Onder die omstandigheden zijn groepen beter in staat om problemen op te lossen, om voorspellingen te doen, om situaties accuraat te beoordelen en om wijze beslissingen te nemen.”

Een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt. Op 27 mei 1968 verdwijnt de kernonderzeeër U.S.S. Scorpion in het niets. Op basis van enkele berekeningen sinds het laatste contact was men in staat om de straal waarbinnen de onderzeeër gevonden zou moeten worden te beperken tot 35 kilometer, een groot gebied. Officier John Craven wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijke locatie van de Scorpion, maar hij besluit om dit anders te doen dan gebruikelijk. Hij belegt bewust geen vergadering met de meest deskundige experts, maar kiest voor een zogenaamde ‘Bayesian Search’. Zijn meerderen waren aanvankelijk niet gecharmeerd van zijn aanpak: hij liet de deskundigen onafhankelijk van elkaar wedden waar het schip vermoedelijk lag. John berekende het gemiddelde van alle schattingen en wist de straal van de vindplaats terug te brengen tot 200 meter. Wat opvalt is dat geen van de individuele antwoorden binnen de straal van 200 meter viel.

Essencia is als gespecialiseerd marketingbureau voor de bouw elke dag betrokken bij het beleid van bouwgerelateerde ondernemingen en vindt het belangrijk deze sector intensief te ondersteunen met adequate marketingtools en marktonderzoek. Daarom lanceert Essencia een nieuw instrument om de kennis uit alle segmenten van de bouwsector samen te brengen in 1 overkoepelende prognosetool.

Hierbij worden de onderdelen van de groepsintelligentie gecombineerd: uw persoonlijke aanvoelen van de markt, de intelligentie van de bouw als groep én de capaciteit van groepsintelligentie om correctere voorspellingen te doen. Zo kunnen we met z’n allen “voorspellen” waar ons dit in de bouw gaat brengen. De resultaten hieruit worden terug verspreid onder de deelnemers. En meer detail wordt opgenomen in Preview Construct, een maandelijks boorddocument dat alle relevante parameters die de bouwconjunctuur beïnvloeden nauwgezet volgt, analyseert en bespreekt.

Alle deelnemers ontvangen de resultaten van de ‘groepsintelligentie van de bouwspelers’.
U kunt participeren op participeren op: www.essencia.be/bouwopinie

Ook interessant


Build for Life