Nieuwbouw

Bouwbedrijven ontmoedigd door oneerlijke concurrentie

Bouwunie ontvangt dagelijks klachten van Vlaamse bouwkmo’s die eigen personeel tewerkstellen omdat ze steeds meer oneerlijke concurrentie ervaren van of via buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen. Het gaat om een divers spectrum: van bedrijven die alle regels aan hun laars lappen en volledig clandestien werken, over bedrijven die bepaalde aspecten van onze wetten en regels niet naleven, tot bedrijven die officieel de regels wel naleven, maar door de veel lagere sociale lasten in het eigen land aan veel lagere prijzen kunnen werken. Het gaat om allerlei, al dan niet legale, constructies die ervoor zorgen dat de loonkosten van de onderaannemers lager liggen en dat deze erg flexibel aan de slag zijn. De krant De Tijd bericht vandaag over een van de vele voorbeelden onder de titel “Geklungel bij onderaanneming steeds groter”.

Het is voor een Belgische bouwkmo, die gekend is door de Belgische overheid en die de regels wil volgen, moeilijk tot onmogelijk opboksen tegen deze concurrentie!
Heel wat bouwkmo’s zitten met de handen in het haar en denken er ernstig aan om de boeken toe te doen indien met deze constructies ongestoord kan worden verdergewerkt. De crisis versterkt nu de hele problematiek nog.

Bouwunie doet een aantal voorstellen om de concurrentie op de bouwmarkt eerlijker te maken. De belangrijkste zijn een versoepeling van onze al te rigide arbeidswetgeving aan de moderne tijdsgeest, het doortrekken van de sociale en fiscale aansprakelijkheid tot en met de opdrachtgevers, het verplicht opleggen aan overheden om op hun werven enkel erkende onderaannemers in te schakelen, en het verbeteren van de informatiedoorstroming en communicatie tussen binnen- en buitenlandse overheids- en inspectiediensten. Zo lang er echter op Europees vlak geen draagvlak is om deze oneerlijke concurrentie aan te pakken en er geen uniforme Europese spelregels zijn naar tewerkstelling en verloning van het personeel toe, blijft het vechten tegen de bierkaai. Een gelijk beschermingsniveau is vereist. Enkel zo kunnen de Vlaamse bouwkmo’s die met eigen personeel willen blijven werken, de markt met gelijke kansen betreden en telt Vlaanderen binnen 5 jaar nog altijd gezonde kmo-bouwbedrijven die willen investeren in personeel en vakmanschap.

Ook interessant