Nieuwbouw

Confederatie Bouw steunt strijd tegen oneerlijke concurrentie

De vakbonden klagen met verschillende acties de toenemende oneerlijke concurrentie in de bouw aan. De Confederatie Bouw strijdt eveneens tegen buitenlandse bedrijven die in ons land onder de prijs komen werken. Ze steunt dan ook volop alle initiatieven die de overheid neemt om deze problematiek aan te pakken.

De Confederatie Bouw werkte zo actief mee aan de recente wetgevende initiatieven rond de schijnzelfstandigen en de hoofdelijke aansprakelijkheid. Aannemers zijn ondertussen aansprakelijk geworden voor de correcte uitbetaling van lonen en sociale bijdragen door hun onderaannemers. Momenteel wordt er ook gewerkt aan een badgesysteem om de elektronische registratie op werven mogelijk te maken.

Al deze initiatieven zijn nodig, maar om ervoor te zorgen dat wij echt gewapend zijn tegen de oneerlijke concurrentie en sociale fraude, moet er ook op Europees vlak iets gebeuren. De Confederatie vraagt dus dat er dringend maatregelen komen om ervoor te zorgen dat de detacheringsrichtlijn effectief wordt toegepast én dat de sociale inspectie over de grenzen heen kan werken.

De praktijk leert ons dat Belgische bouwbedrijven het steeds moeilijker krijgen om de concurrentie aan te gaan met buitenlands bedrijven die zich op onze markt begeven. Tot dusver hield de werkgelegenheid in de bouw nog redelijk goed stand. Maar we moeten zeer goed oppassen dat dit niet snel verandert. De bedreigingen zijn immers zeer reëel.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "Wij bevinden ons op een punt waarbij ons arbeidsmodel zélf en onze sociale zekerheid in het gedrang dreigen te komen. Willen wij werkelijk dat binnenkort enkel zelfstandigen of mensen met tijdelijke contracten in de bouw werken? Wij vragen dan ook om niet alleen de strijd te voeren tegen oneerlijke concurrentie, maar om ook de concurrentiepositie van onze eigen bedrijven te versterken."

Ook interessant