Nieuwbouw

Minder lasten voor bouw in ruil voor controlesysteem

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wil een lastenverlaging voor de bouwsector. In ruil moet er een sluitend controlesysteem op zwartwerk komen. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. Bouwunie reageert positief en wil mee nadenken over een controlesysteem dat de fraudeurs daadwerkelijk aanpakt. Afspraken over dergelijk controlesysteem gebeuren immers best in nauw overleg met de sector.

“De bouwsector is na de horeca de tweede sector waar goede bedrijven het moeilijk hebben door frauduleuze spelers”, zegt staatssecretaris Crombez in een gesprek met De Standaard. “Voor mij kan het debat over een lastenverlaging in de bouwsector er dan ook komen. Ik denk zelfs dat het er moet komen, in ruil voor een sluitend controlesysteem op zwartwerk”.

Bouwunie is sterk vragende partij naar middelen om de fraude op de bouwplaatsen aan te pakken. De eigen KMO-bouwondernemingen zijn daar immers het eerste slachtoffer van. Het zal nu zaak zijn een efficiënt controlesysteem uit te dokteren dat inderdaad de fraude en het zwartwerk aanpakt. Oneerlijke concurrentie, fraude, zwartwerk, sociale dumping, … Het probleem heeft helaas vele gezichten en vraagt dus ook een doordachte aanpak, aldus Bouwunie.